- Отнема общо
- 20 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- February 8, 2017
Защо бързи палачинки със сода, а не обикновени палачинки? Имаме няколко аргумента:
По принцип палачинките са френски десерт, естествено.
Но тяхната популярност се дължи на неизчерпаемите комбинации, които можем да правим със съставките и добавките. Палачинките перфектно си подхождат с шоколад, с всички видове конфитюри, сладка, със сирена, дори и с месо. Това означава, че палачинките са ни толкова любими, защото можем да ги променяме и подобряваме когато и както си поискаме. Именно това ще направим и със следващата рецепта.
Проблемът при постигането на изтънчения вкус на класическите палачинки
…Както при голяма част от френските десерти, са продуктите. В оригиналната рецепта се слага силно маслено прясно мляко, яйца, масло. Тъй като тези продукти невинаги присъстват в хладилника ни, решихме да Ви покажем рецепта за бързи палачинки със сода и кисело мляко. Обещаваме Ви, че това ще се превърне в една от любимите Ви рецепти за палачинки.
Ако любимата ви част от деня е късната и обилна закуска,
…Тогава сте попаднали на точното място. Ние от Готвар нямаме търпение да настъпи събота и да посветим по-голямата част от деня си на свещения ритуал по брънч!
За любителите на традиционните за българския вкус тестени и изключително вкусни сладки закуски, предлагаме още няколко рецепти.
класически френски палачинки на Джулия Чайлд
ароматни пържени филийки с прясно мляко,
пухкави мекици с течен шоколад,
пържени филийки с череши и праскова.
- Разбиване на течните съставки. Разбъркваме содата при киселото мляко, за да шупне. В купа разбиваме яйцето със солта, постепенно добавяме киселото мляко, захарта, водата и 1 с.л. олио. Разбъркваме добре, така че да няма бучки в сместа.
- Добавяне на брашното. При непрекъснато бъркане добавяме по малко от брашното. Не е добра идея да го добавим наведнъж, защото така се получават бучки. Няма нужда от пресяване на брашното, защото в случая не се стремим да постигнем бухнало или въздушно тесто. Разбъркваме енергично за около 1 минута.
- Печене. Върху кухненска хартия капваме няколко капки олио. С хартията намазваме тигана, в който ще печем палачинките. Печем всяка палачинка на средно силен котлон. Времето за печене зависи от силата на котлона, но трябва да се готвят приблизително 1 минута от едната страна и 20-30 секунди от другата. След като извадим палачинките ги поставяме в чиния, завита с кърпа. Така палачинките стават меки и крехки, точно като класическите.
- Сервиране. Тъй като вкусът на палачинките е неутрален, можете да ги гарнирате както със солена, така и със сладка плънка. Самите те са достатъчно вкусни, така че може да ги хапвате и без плънка. Оставяме избора на вас!
Здравейте,
В рецептата не пише колко грама брашно се слага. Може ли да ми кажете.
Здравейте, пише в съставките – 2 1/2 чаени чаши. 🙂