Класически френски палачинки на Джулия Чайлд

Отнема общо
20 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Лесно
Порции
4 people
Вид
Закуска
Рецепта от
От
1 ч. л.
Сол
1 с. л.
Захар
3 с. л.
Масло
2 броя
Яйца
125 ml
Вода
125 ml
Прясно мляко
100 гр
Брашно (тип 500)
1 пакетче
Ванилия
Класически френски палачинки на Джулия Чайлд

Въпреки че в нашия сайт често подканваме читателите си да експериментират в кухнята и да не се ограничават в стриктното изпълнение на рецепти, този път сме решили да Ви посъветваме тъкмо обратното. Поразровихме се дълбоко в кулинарните тетрадки и намерихме рецепта за класически френски палачинки на Джулия Чайлд.

Палачинки, палачинки…

В почти всяко домакинство се готвят различни по рецепта палачинки. Въпреки това,  те са горе-долу еднакви на вкус и вид, затова не мислехме, че тези ще се откроят кой знае колко много. Но чарът на кулинарията е, че най-неочаквано можеш да бъдеш толкова зашеметен и изненадан от вкуса на дадено ястие, че дори да се чувстваш глупаво, че не си открил рецептата по-рано. Въпреки че продуктите за тези палачинки не са нищо особено, вкусът им е зашеметяващ. Те са толкова меки и сочни, че дори не се нуждаят от допълнително задушаване.

френски палачинки на Джулия Чайлд

Бързи мъфини без мляко

Ако любимата ви част от деня е късната и обилна закуска,

…Тогава сте попаднали на точното място. Ние от Готвар нямаме търпение да настъпи събота и да посветим по-голямата част от деня си на свещения ритуал по брънч!

За любителите на традиционните за българския вкус тестени и изключително вкусни сладки закуски, предлагаме още няколко рецепти.

Бързи палачинки със сода и кисело мляко.

Пухкави американски палачинки.

ароматни пържени филийки с прясно мляко,

пухкави мекици с течен шоколад,

пържени филийки с череши и праскова.

За почитателите на пържени яйца под най-разнообразни форми препоръчваме също и яйца по панагюрскифритата с кайма и карамелизиран лук и яйце във филийка.

  1. Разтопяване на маслото. Разтопяването на масло обикновено е лесна процедура. Просто го слагаме в тиган, малка тенджера или касерола и го загряваме на котлона. Тук обаче опасността е, че маслото може да загори, докато само наполовина е разтопено. Най-лесният трик в случая е да добавим една-две капки олио при маслото. Така сме сигурни, че маслото ще се разтопи и няма да повлияем на плътността на вкуса му.
  2. Разбъркване на яйцата. Смесваме разбитите яйца, млякото, водата, ванилията, захарта и две супени лъжици разтопено масло. Разбъркваме интензивно, докато захарта се разтвори напълно, а на повърхността на съда се образуват балончета. За целта предпочитаме да използваме каната на блендъра, така много по-лесно впоследствие изсипваме сместа в тигана и икономисваме от миенето на черпак.
  3. Замесване на тестото. Към основната смес добавяме брашното и отново разбъркваме енергично, докато не се получи хомогенна смес. В случая няма нужда от пресяване на брашното, но може да го добавяте поетапно, като същевременно бъркате сместа. Така има по-малка опасност от получаване на бучки в тестото. Ако все пак такива се появят, трябва да ги премахнете чрез бъркане.
    2050
  4. Печене на палачинките. За тази стъпка ще използваме останалата част от разтопеното масло. С помощта на четчица или салфетка, разнасяме тънък слой масло по тигана, който е добре да бъде нагорещен. Печем палачинките на средно силен котлон. От едната страна за около 1 минута, от другата за 20-30 секунди. Не се притеснявайте, ако забележите мехурчета по палачинките, това показва, че ще станат пухкави и сочни, защото сместа е станала достатъчно лека и въздушна.
    2051
  5. Сервиране. Дали ще гарнираме палачинките със сладко, мармалад, шоколад или нещо различно, това е въпрос на личен избор. Истината е, че можете да ги ядете и без добавки - вкусът е достатъчно приятен и наситен.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*