Яйца по панагюрски

Отнема общо
15 mins
Време на готвене
5 mins
Трудност
Средно
Порции
1 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
2 броя
Яйца
150 гр
Краве сирене
150 гр
Кисело мляко
1 скилидка
Чесън
50 гр
Масло
2 с. л.
Оцет
2 щипки
Червен пипер
Яйца по панагюрски

Според много хора вегетарианството е сравнително ново течение в кулинарията. Истината всъщност е далеч по-различна, по-голямата част от българската национална кухня е съставена от ястия без месо. В тази рецепта ще Ви покажем едно леко позабравено класическо българско вегетарианско ястие – яйца по панагюрски.

Яйца по панагюрски – предшественик на вегетарианството?

Разбира се, причините за модерното вегетарианство и това в българската кулинарна традиция са съвсем различни. Ако в първия случай, говорим по-скоро за личен избор, то навремето частичното вегетарианство е било начин за оцеляване. Тъй като в България населението е било предимно селско, с големи семейства, е било практически невъзможно да има месо на масата извън големите празници. Животните имали по-скоро функция за обработка на земя, даване на мляко и яйца и т.н, така те били много по-полезни за отглеждане, отколкото за консумиране. В наши дни наблюдаваме обратна негативна тенденция – прекомерна употреба на месо.

Нашият съвет е да се опитаме да направим дневното си меню възможно най-разнообразно, като не пренебрегваме вкусните и изключително полезни животински продукти. А какъв по-хубав начин от това да си припомним любимо ястие от националната ни кухня?!

Яйца по панагюрски

Качамак с пръжки и сирене

Ако любимата ви част от деня е късната и обилна закуска,

…Тогава сте попаднали на точното място. Ние от Готвар нямаме търпение да настъпи събота и да посветим по-голямата част от деня си на свещения ритуал по брънч!

За почитателите на пържени яйца под най-разнообразни форми препоръчваме също и яйца на очи с бекон, царевица и печени филийкифритата с кайма и карамелизиран лук и яйце във филийка.

За любителите на традиционните за българския вкус тестени и изключително вкусни сладки закуски, предлагаме още няколко рецепти.

ароматни пържени филийки с прясно мляко,

пухкави мекици с течен шоколад,

класически френски палачинки на Джулия Чайлд

пържени филийки с череши и праскова.

  1. Направа на соса. Това е класически сос с кисело мляко и чесън. Режем чесъна на възможно най-ситно. Можем също така да използваме и пресата за чесън. Добавяме чесъна към киселото мляко и разбъркваме енергично, докато се получи гладък сос. Хубаво е това да е първата стъпка, за да може да има време чесънът да овкуси добре млякото и да загуби част от лютивината си.
  2. Направа на "легло". Начупваме сиренето на ситно в чинията, в която ще сервираме ястието. Разбира се, не е проблем и да настържем сиренето. Върху него изсипваме половината от киселото мляко с чесъна и разбъркваме добре. Подравняваме старателно, за да може всичко да играе ролята на легло за яйцата. Така, когато разрежем рохките яйца, жълтъкът ще попие и овкуси допълнително сиренето и млечния сос.
    2105
  3. Забулване на яйцето. Наливаме вода в тенджера и я слагаме да заври на котлона. Хубаво е водата да бъде поне 4-5 пръста, за да се забули добре яйцето. Когато водата започне да кипи леко, в нея наливаме оцета. Той ще помогне на белтъка да се стегне и да не се разпадне яйцето. След като водата заври добре, дръпваме тенджерата от котлона. Чукваме яйцата в купички, като внимаваме да не спукаме жълтъка. С решетъчна лъжица завъртаме леко водата в едната посока и слагаме яйцето в средата на тенджерата (в сърцето на водовъртежа). Яйцето се забулва от движението на самата вода. Оставяме яйцата за около минута и половина за рохко яйце. Внимателно ги изваждаме и ги оставяме да се изцедят върху кухненска хартия.
    2103
  4. Направа на запръжката. За да стане наистина апетитно ястието е добре да направим проста, но изключително вкусна запръжка. В тиган на слаба температура разтопяваме маслото. Може да добавим една-две капки олио, за да сме сигурни, че маслото няма да загори при термичната обработка. В момента, в който то се разтопи, добавяме червения пипер и изключваме котлона. Разбъркваме добре, докато маслото поеме червения пипер.
    2104
  5. Сглобяване на ястието. Слагаме яйцата върху киселото мляко и сиренето. Върху яйцата посипваме останалото кисело мляко и разтопеното масло с червения пипер.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*