- Отнема общо
- 40 mins
- Време на готвене
- 5 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Напитка
- Рецепта от
- От
- February 19, 2017
- 2 шепи
- Борови иглички
- 1 литър
- Вода
Най-лесният, приятен, здравословен и евтин начин да приемаме важни витамини е чрез храната и напитките. Ние не се сещаме за по-хубав начин да си набавим така важните витамини А, С, К, желязо, фосфор, дъбилни вещества, смолисти вещества, флавоноиди и 17 вида аминокиселини с друго, освен домашно направен боров чай.
В народната медицина
Използването му е широко разпространено, боровият чай е изключително полезен при задух, болести на дробовете, настинка и много други. Най-хубавото в тази рецепта е, че всички продукти в нея са безплатни – нуждаете се само от борови иглички и вода. Нашият съвет е да не купувате скъпи чайове от магазините. Въпреки че носят етикета свръхполезно. Отидете на разходка в близкия парк или гора и си направете неустоим домашен боров чай и гарантирайте здраве на себе си и на семейството си.
И понеже борът става не само за чай…
Опитайте да инкорпорирате боровите иглички и клонки и в по-нестандартни рецепти. Най-големият плюс на домашната кухня е, че позволява директно продуктите да идват от природата и да достигат на трапезата ви. Ние сме изпробвали рецепти за:
Пилешки шишчета с борови клонки
- Отделяне на игличките от клоните. Желателно е да отделим клоните от боровите иглички. Това се прави главно поради факта, че в дървесината има известно количество смола, която ще полепне по съда и трудно се отмива. Най- лесният начин за отделянето на игличките е с ръка. Хващаме ги и издърпваме в противоположна на растежа посока.
- Варене. Слагаме игличките в малка тенджерка или касерола. Заливаме с водата. Нужно е водата да залее всички иглички. Затваряме тенджерата с капак и оставяме водата да заври. Когато това се случи, спираме котлона и оставяме чая да се запари за 20-30 минути. Пожелание може да добавите захар или мед. В някои народни рецепти, запарката се прави за 8 часа - в този случай обаче той е много силен и горчив. Оставяме на Вас да изберете как предпочитате да го консумирате.
No comments yet, be the first to leave one!