- Отнема общо
- 80 mins
- Време на готвене
- 30 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 12 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- March 2, 2018
В рецептата за шоколадови мъфини “негърче” сме се опитали да съчетаем нашата мания и страст към мъфините, с манията ни към любимите десерти от близкото минало.
В случая сме приготвили класически десерт “негърче” по стара тайна рецепта.
Решихме вместо да го сервираме по обичайния начин, да му придадем по-съвременен вид и го направихме във форма за мъфини. Като резултат освен с по-малко съдове за миене, се сдобихме и с куп прекрасни мъфини. С тях може да гостим семейство и приятели. Или да си ги скрием за себе си.
Най-интересното за нашите шоколадови мъфини е, че…
Най-важната съставка в тези шоколадови мъфини, а именно Негово Величество – шоколадът, се приготвя от нас. Не се използва купен. Така продуктите за нашите шоколадови мъфини стават изключително лесни за намиране и не са прекалено скъпи. Друг положителен момент е, че цялата ни кухня се изпълва с аромат на какао, ванилия и масло.
Забележка:
В тази и в много други рецепти за печени тестени изделия ще срещнете инструкцията “печете до суха клечка”. Ако сте опитни в кулинарията, със сигурност знаете какво точно имаме предвид. Но ако сте решили това да е първият Ви опит в тестените изделия, ето какво означава това: когато мъфините изглеждат изпечени отвън, но се колебаете дали тестото все още не е сурово отвътре, има как да проверите, без да прекъсвате процеса на готвене. Тоест докато мъфините са още във фурната. Просто вземете една дървена клечка (например клечка за зъби, но ако не Ви се намира такава, става и с вилица). Прободете с нея един мъфин по средата, където тестото е най-дебело. Когато извадите клечката от мъфина, трябва да инспектирате резултата. Ако по нея няма нищо, тоест тя е останала чиста, това означава, че тестото е изцяло изпечено. Ако обаче по клечката има полепнали трохи, това означава, че трябва да продължите с печенето още малко.
Ако мъфините са любимите ви десерти
От тук може да разгледате и изпробвате и другите ни рецепти за неустоимите кексчета. Всички са бързи и достатъчно лесни, дори и за начинаещите в кухнята:
- Направа на глазурата. В сравнително голям съд с незалепващо покритие слагаме 125 гр. масло, 5 сл. како, 1 ч.ч прясно мляко, 2 ч.ч захар и 2 пакетчета ванилия. Слагаме на котлона и варим на слаб огън, докато захарта се разтвори напълно и получим хомогенна смес. От готовата смес отделяме 8 с.л. настрани, за да използваме за заливка накрая. Останалата готова какаова смес - глазурата - оставяме на студено, за да се охлади добре.
- Разбиване на яйцата. След като шоколадовата глазура се е охладила е време да разбием яйцата. В голям съд изсипваме трите яйца и добавяме щипка сол. Разбиваме с миксер, като започнем от най-ниската скорост на миксера и стигнем до най-високата. Яйцата са разбити добре, когато удвоят обема си. След това на тънка струйка добавяме шоколадовата глазура към яйцата и разбъркваме внимателно с шпатула.
- Замесване. Пресяваме 2 ч.ч брашно с 1 пакетче бакпулвер. Сменяме приставките на миксера с такива за тесто. Започваме да бъркаме на първа скорост и добавяме пресятото брашно към шоколадово - яйчената смес. Бъркаме добре, докато се получи еднородна смес.
- Печене. Намазваме формите за мъфини с мазнина. С помощта на лъжица пълним всяка формичка до 2/3 от обема й. Така оставяме място на мъфините да бухнат. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 - 30 минути или до чиста клечка.
- Украсяване. След като ги извадим от фурната, заливаме всеки мъфин с по една ч.л от отделената настрана още в началото шоколадова смес. Това се прави, за да могат мъфините да станат сочни. Пожелание наръсваме със захарни пръчици. Мъфините са оптимално вкусни след като се охладят добре.
No comments yet, be the first to leave one!