- Отнема общо
- 90 mins
- Време на готвене
- 40 mins
- Трудност
- Трудно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- February 14, 2017
Една от най-хубавите характеристики на шоколада, освен нежният му вкус и топящата се в устата текстура, е деликатният и наситен вкус. Най-вече защото именно той позволява лесно да се надгражда. От сега ще Ви предупредим, че рецептата за двуцветен мус от мандарини и шоколад не е от най-лесните. С нея ще нацапате много съдове и ще Ви се наложи да използвате прецизни техники. Ние ще Ви демонстрираме и обясним подробно как се извършва всяка една от тях. Крайният резултат обаче зависи изцяло от усърдието и кулинарната Ви амбиция.
За тези от нас, които са се отказали, можете да разгледате по-лесни рецепти за вкусен десерт тук.
Защо двуцветен мус?
Самото наименование “мус” идва от френски и означава “пяна”. Именно това е главната и единствена, оставаща до днес, специфика на муса. Трябва да е мек, пухкав и въздушен крем. Първоначално мусът се е правел от шоколад. В последствие популярни стават и мусовете от плодове, сирена и дори от рибени и морски деликатеси.
За да уважим класиката, единият цвят от нашия двуцветен мус, ще бъде какаово-шоколадово кафяво. Другият сме решили да посветим на мандариненото оранжево.
Забележка:
Можете да смените мандарините с портокали, например или да ги комбинирате. Обезателно обаче цитрусите трябва да са узрели много добре и да са сладки. В противен случай съществува риск мусът да стане леко кисел.
Мус, мус, мус
Може да разгледате всички рецепти за мусове, които и ние сме опитвали. Гарантираме за прекрасния вкусна всички.
- Разтапяне на шоколада. Разтопяваме 2/3 от шоколада и маслото. Има два варианта за това - първият е на водна баня, вторият в микровълновата. При първия вариант слагаме купата над съд с вряща вода и разбъркваме внимателно, в другия вариант слагаме шоколада на максимални градуси в микровълновата фурна за около 1 минута. Който и вариант да изберете, най-важното нещо е да не пресечете шоколада. Ето защо неговата температура не трябва да минава 42 градуса - ако нямате термометър, това означава, че в момента, в който парчетата шоколад започнат да се топят, спираме да го готвим. Добавяме останалата една трета от шоколада и разбъркваме добре.
- Направа на шоколадовия мус. При разтопения шоколад добавяме два жълтъка и целия ром. Разбъркваме бавно, докато се получи гладък крем. В отделна купа разбиваме двата белтъка, щипка сол и 50 грама захар на сняг. Добавяме белтъците при сместа от шоколад и жълтъци. Важно е това да става поетапно и бавно, за да не загубят обема си белтъците. Разбъркваме много нежно и само в една посока.
- Варене на мандарините. В тенджерка сипваме водата, 100 грама захар, сока от четвърт лимон и целите мандарини. Лимоновият сок е важна съставка, която запазва цвета на мандарините след термичната обработка. Въпреки това е добре да не прекаляваме с него, за да не рискуваме кисел вкус. Варим на силен огън, докато мандарините омекнат. Знаем, че са омекнали добре, като пробваме консистенцията, с помощта на игла. Ако след като прободем средата на мандарината, иглата излиза лесно, значи плодовете са сварени достатъчно добре. Хубаво е да оставим цялата вода да изври, докато се получи карамелен сироп на дъното на тенджерата.
- Направа на мус от мандарини. Белим сварените мандарини, докато са още топли. Пасираме ги, като добавяме и карамелизираната смес, която е останала на дъното на тенджерата, след варенето. Отново повтаряме процедурата с добавянето на две яйца, първо жълтъците и после внимателно разбитите по същата технология белтъци на сняг.
- Сервиране. Добре е мусът да се сервира добре охладен. Това от една страна засилва вкусовете му и от друга самото охлаждане е термичният процес, който обработва суровите яйца и ги прави годни за безопасна консумация. По желание след сервиране аранжираме със стрък от мента.
No comments yet, be the first to leave one!