Двуцветен мус от мандарини и шоколад

Отнема общо
90 mins
Време на готвене
40 mins
Трудност
Трудно
Порции
2 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
1 стрък
Мента
4 броя
Яйца
20 ml
Ром
250 гр
Захар
500 ml
Вода
3 броя
Мандарини
20 гр
Масло
100 гр
Шоколад за готвене
1 брой
Лимон
Двуцветен мус от мандарини и шоколад

Една от най-хубавите характеристики на шоколада, освен нежният му вкус и топящата се в устата текстура, е деликатният и наситен вкус. Най-вече защото именно той позволява лесно да се надгражда. От сега ще Ви предупредим, че рецептата за двуцветен мус от мандарини и шоколад не е от най-лесните. С нея ще нацапате много съдове и ще Ви се наложи да използвате прецизни техники. Ние ще Ви демонстрираме и обясним подробно как се извършва всяка една от тях. Крайният резултат обаче зависи изцяло от усърдието и кулинарната Ви амбиция.

За тези от нас, които са се отказали, можете да разгледате по-лесни рецепти за вкусен десерт тук.

Защо двуцветен мус?

Самото наименование “мус” идва от френски и означава “пяна”. Именно това е главната и единствена, оставаща до днес, специфика на муса. Трябва да е мек, пухкав и въздушен крем. Първоначално мусът се е правел от шоколад. В последствие популярни стават и мусовете от плодове, сирена и дори от рибени и морски деликатеси.

За да уважим класиката, единият цвят от нашия двуцветен мус, ще бъде какаово-шоколадово кафяво. Другият сме решили да посветим на мандариненото оранжево.

Забележка:

Можете да смените мандарините с портокали, например или да ги комбинирате. Обезателно обаче цитрусите трябва да са узрели много добре и да са сладки. В противен случай съществува риск мусът да стане леко кисел.

 Двуцветен мус от мандарини и шоколад

Тарталети с портокалов крем и сос

Мус, мус, мус

Може да разгледате всички рецепти за мусове, които и ние сме опитвали. Гарантираме за прекрасния вкусна всички.

Лесен къпинов мус

Малинов мус

Мус от краве сирене с босилек и зехтин

  1. Разтапяне на шоколада. Разтопяваме 2/3 от шоколада и маслото. Има два варианта за това - първият е на водна баня, вторият в микровълновата. При първия вариант слагаме купата над съд с вряща вода и разбъркваме внимателно, в другия вариант слагаме шоколада на максимални градуси в микровълновата фурна за около 1 минута. Който и вариант да изберете, най-важното нещо е да не пресечете шоколада. Ето защо неговата температура не трябва да минава 42 градуса - ако нямате термометър, това означава, че в момента, в който парчетата шоколад започнат да се топят, спираме да го готвим. Добавяме останалата една трета от шоколада и разбъркваме добре.
    1863
  2. Направа на шоколадовия мус. При разтопения шоколад добавяме два жълтъка и целия ром. Разбъркваме бавно, докато се получи гладък крем. В отделна купа разбиваме двата белтъка, щипка сол и 50 грама захар на сняг. Добавяме белтъците при сместа от шоколад и жълтъци. Важно е това да става поетапно и бавно, за да не загубят обема си белтъците. Разбъркваме много нежно и само в една посока.
    1861
  3. Варене на мандарините. В тенджерка сипваме водата, 100 грама захар, сока от четвърт лимон и целите мандарини. Лимоновият сок е важна съставка, която запазва цвета на мандарините след термичната обработка. Въпреки това е добре да не прекаляваме с него, за да не рискуваме кисел вкус. Варим на силен огън, докато мандарините омекнат. Знаем, че са омекнали добре, като пробваме консистенцията, с помощта на игла. Ако след като прободем средата на мандарината, иглата излиза лесно, значи плодовете са сварени достатъчно добре. Хубаво е да оставим цялата вода да изври, докато се получи карамелен сироп на дъното на тенджерата.
    1865
  4. Направа на мус от мандарини. Белим сварените мандарини, докато са още топли. Пасираме ги, като добавяме и карамелизираната смес, която е останала на дъното на тенджерата, след варенето. Отново повтаряме процедурата с добавянето на две яйца, първо жълтъците и после внимателно разбитите по същата технология белтъци на сняг.
    1866
  5. Сервиране. Добре е мусът да се сервира добре охладен. Това от една страна засилва вкусовете му и от друга самото охлаждане е термичният процес, който обработва суровите яйца и ги прави годни за безопасна консумация. По желание след сервиране аранжираме със стрък от мента.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*