Пилешка кесадия с домашни тортили

Отнема общо
60 mins
Време на готвене
45 mins
Трудност
Средно
Порции
4 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
2 броя
Пил. пържола - бут
1 брой
Морков
1 стрък
Праз лук
2 скилидки
Чесън
50 ml
Олио
100 гр
Доматено пюре
4 щипки
Сол
4 щипки
Червен пипер
4 щипки
Черен пипер
200 гр
Брашно (тип 500)
200 гр
Царевично брашно
200 гр
Кашкавал
200 ml
Вода
Пилешка кесадия с домашни тортили

Най-лесният и приятен начин да вникнеш в културата на дадена страна е да опознаеш местната храна. Днес сме решили да отидем на пътешествие до Мексико, като ви предложим рецепта за Пилешка кесадия с домашни тортили.

Кесадията е една от знаковите за мексиканската кухня храни. Представлява две хрупкави тортили (плосък царевичен хляб), пълнени със сочна и мека плънка.

Рецептата става изключително лесна, ако си купите готови тортили. Такива се продават в почти всички големи супермаркети. Ние обаче сме традиционалисти и с удоволствие приготвяме дори и хрупкавите хлебчета. Те се правят сравнително бързо и не изискват скъпи продукти, а резултатът е наистина очарователен.

Пилешка кесадия с домашни тортили

Пилешка кесадия или улична храна в домашни условия

Уличната храна (street food) обикновено носи духа на местната култура. Приготвя се със силно застъпени местни продукти и се приготвя на място и на момента. Ако се опитаме да си я приготвим вкъщи, резултатът, разбира се, няма да е същият.

Но пък сме сигурни в качеството на вложените продукти, тяхната трайност и процеса им на обработка. Освен това можем да видоизменяме и подобряваме, спрямо собствените си предпочитания.

Ако обичате уличната храна

Опитайте да си направите домашен дюнер кебап с рецепта, която може да видите тук.

Домашен дюнер кебап със свинско месо

Или гръцкият дюнер сувлаки с вратни пържоли по тази рецепта:

Сувлаки с вратни пържоли

Или гурманска плескавица:

Гурманска плескавица

Разгледайте рецептите ни за домашни бургери тук.

Или, ако обичате тънко запечените теста от типа на пърленките, вижте рецептата ни за домашна пълнозърнеста пърленка тук.

 

  1. Запържване на месото. Нарязваме месото на едро и го запържваме в мазнината на силен огън за около 1-2 минути. След което го изваждаме. Това има за цел да направи месото сочно и в същото време да овкуси мазнината.
    1912
  2. Направа на соса. В овкусената мазнина добавяме нарязаните на ситно морков, праз и чесън. Намаляваме котлона до слаб огън. Овкусяваме зеленчуците с по една щипка сол, черен и червен пипер. Поставяме капака на тенджерата и оставяме зеленчуците да се задушават на слаб огън за около 15-20 минути.
  3. Завършване на соса. С остър нож накълцваме запърженото и "починало" месо. Хубаво е месото да се накълца, за да може да поеме повече от ароматите на соса и също така сосът да има по-хомогенна структура. Това е важно условие да не се разпадне готовата кесадия. Добавяме месото в тенджерата при задушените зеленчуци, добавяме и доматеното пюре, леко разредено с вода и щипка захар, за да убие киселинността на доматите. Варим на слаб огън, докато се получи лепкав сос. Накрая добавяме останалите подправки и сваляме от котлона.
    1911
  4. Омесване на тортилите. В купа смесваме двата вида брашно с щипка сол. Правим кладенче по средата и добавяме вътре малко олио. Сипвайки водата на тънка струйка започваме да месим. В оригиналните рецепти за тортили няма посочени милилитри вода, тъй като брашното поема различни количества вода, т.е. добавяме вода колкото поеме, за да стане меко незалепващо тесто.
    1913
  5. Печене на тортилите. От тестото правим 4, 6 или 8 еднакви топчици. За размера и броя се съобразяваме с големината на тигана, който ще ползваме. С помощта на точилка, оформяме тънка кора, която печем на силно загрят сух тиган. Печем докато питките хванат лек загар. След като изпечем тортилите, ги завиваме с кърпа, за да омекнат.
    1915
  6. Печене на кесадиите. Слагаме една тортиля в тиган, наредносваме кашкавал, който изцяло да покрие тортилята. Върху кашкавала поставяме от соса, върху него отново се нарендосва кашкавал, накрая поставяме друга тортиля. Идеята е да се направи нещо като сандвич от двете тортили, а кашкавалът да помогне да се слепят една за друга. Печем от двете страни за около 2-3 минути на силен котлон.
    1914

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*