Сочен телешки хамбургер с домашна майонеза

Отнема общо
60 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Средно
Порции
4 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
4 броя
Питки за хамбургер
500 гр
Телешка кайма
4 броя
Кисели краставички
4 броя
Люти чушлета
200 гр
Кашкавал
4 с. л.
Майонеза
2 щипки
Сол
2 щипки
Черен пипер
4 глави
Кромид лук
1 скилидка
Чесън
4 с. л.
Олио
2 щипки
Копърово семе
Сочен телешки хамбургер с домашна майонеза

Ако си мислите, че “Сочен телешки хамбургер с домашна майонеза” е просто поредната рецепта в този сайт, грешите. Това всъщност е една история за перфектното съжителство ….

Имало едно време…

едно сочно телешко кюфте, то живяло дълго време само и се чувствало много тъжно от този факт. Един ден кюфтето решило, че трябва да си намери съквартиранти, с които да живее в хармония и веселба. Първо кюфтето се сдружило с кашкавала, кашкавалът от своя страна толкова харесал да живее с кюфтето, че буквално се разтапял по него. След това двойката приятели приютили и карамелизирания лук, салатата от кисели краставички и люти чушлета, както и веселякът на компанията – пърженото яйчице. Накрая към тях се присъединила и домашната млечна майонеза. Тъй като веселата компания станала твърде голяма, тя решила да си намери по-голям и топъл дом. Не след дълго членовете на компанията открили мечтания уют в пухкаво сусамено хлебче и така всичките приятелчета заживели щастливо. Но добрите приятели не затворили врати за нови попълнения. В момента те издирват добре изстудена пенлива газирана течност, с лек, но плътен аромат на хмел. За да разберете как свършва тази история е необходимо да прочетете и текста по-надолу и сами да напишете финала. 

Сочен телешки хамбургер

В рецептата за телешки хамбургер сме използвали тази майонеза:

Домашна млечна майонеза без яйца

Но вие може да решите да я замените с нашата балсамова майонеза за две минути, като видите рецептата от тук. Или да предпочетете да използвате чеснова майонеза от варени яйца, с рецептата, която ще намерите тук.

Ако пък не обичате течен жълтък или пържени яйца, може да ги замените с малко по-здравословните мариновани варени яйца, които сме описали в рецепта тук.

Ние в Готвар

сме почитатели на любовните истории за трайно приятелство, които освен това имат невероятен завършек. За това сме разработили за вас още няколко приказни преживявания, под формата на бургери:

лесни хамбургери

хамбургери с ягодово-горчичен свински бут

пилешки хамбургери с пилешки чипс

А ако държите всеки един продукт да бъде домашно производство, тогава заменете купените от магазина питки, с нашите златисти питки за хамбургери, които можете да видите тук.

  1. Подправяне на каймата. Подправяме каймата със сол и черен пипер и я омесваме много добре. Винаги, когато готвим с кайма, е хубаво тя да се подправи предварително. Така тя се овкусява много по-добре.
    2034
  2. Карамелизиране на лука. Нарязваме лука на тънки полумесеци и чесъна - на филийки. Слагаме лука и чесъна в леко намазнен тиган. Хубаво е те да се карамелизират в по-голям тиган или тенджера, в противен случай, ще започнат да се задушават, а целта не е такава. Първоначално пържим на силен котлон и посоляваме добре, след това намаляваме на средно силен. Хубаво е да наблюдаваме чесъна и лука постоянно и да ги бъркаме добре, за да не залепнат. Целта е захарите им да се карамелизират и те да станат златисти, кремообразни и леко сладникави. Цялата процедура отнема около 15 минути, затова бъдете търпеливи.
    2040
  3. Пържене на кюфтетата. Разделяме каймата на две еднакви части. Тези две еднакви части разделяме на още две. От всяко от четирите парчета кайма оформяме кюфте. То трябва да е с дебелина около 2 см и с големина колкото питката на хамбургера. Поставяме кюфтетата в силно сгорещен тиган. Докато се пекат кюфтетата от едната страна, нарязваме кашкавала на тънки лентички. Когато кюфтето е готово от едната страна, го обръщаме и поставяме лентичките кашкавал върху него, за да се разтопят. На тези кюфтета им трябва около две минути от едната страна и минута и половина от другата.
    2037
  4. Пържене на яйцата. В същата мазнина, където са се пържили кюфтетата, запържваме яйцата. Хубаво е центърът на яйцето все още да бъде течен, така когато консумираме хамбургера, жълтъкът ще играе ролята на допълнителен сос и ще направи бургера още по-сочен.
    2038
  5. Направа на салатата. Режем киселите краставички и лютите чушлета, поръсваме ги с копъровото семе и омесваме добре.
    2041
  6. Подредба на хамбургера. Разрязваме питката по средата, намазваме долното капаче с тънък слой майонеза, след това слагаме малко от салатата. Върху нея поставяме кюфтето, върху кюфтето слагаме яйцето, накрая поставяме щипка от карамелизирания лук. Пожелание мажем и горното капаче с майонеза. Хубаво е да поставим шишче в хамбургерът, за да не се разпадне при готвене. Нашата приказва оживя! :)
    2035

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*