Хрупкави картофени кюфтета със сирене и ментов сос

Отнема общо
60 mins
Време на готвене
15 mins
Трудност
Средно
Порции
4 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
200 гр
Кисело мляко
1 скилидка
Чесън
3 щипки
Черен пипер
3 щипки
Чубрица
3 щипки
Червен пипер
3 щипки
Чили пипер
4 щипки
Сол
2 щипки
Индийско орехче
1 брой
Кромид лук
150 гр
Галета
2 броя
Яйца
250 гр
Краве сирене
1 кг
Картофи
Хрупкави картофени кюфтета със сирене и ментов сос

Магията в кухнята, както и всяка друга магия, се основава на илюзията, че можеш да накараш нещо да се появи от въздуха. Или казано по друг начин от нищо да направиш нещо. Сега ще Ви покажем един лесен трик, с който ще може да правите магически ментов сос. С него ще превърнете традиционното ястие или обикновените картофени кюфтета в изискано удоволствие, при това у дома!

Картофените кюфтета може би не са толкова популярни, колко братовчедите си от кайма. Нито пък толкова екзотични, колкото тези от киноа. За сметка на това пък са ни достатъчно познати. За това можем да си позволим да подхождаме към тях с увереност и спокойствие при модифицирането на традицията в приготвянето им. Тоест – можем спокойно да експериментираме.

За това леко променихме класическата рецепта. Панирахме картофените кюфтета в галета и изпекохме във фурната, за да бъдат една идея по-лесни за правене и полезни.

Освен това, за да впечатлим, направихме свеж и много лесен ментов сос. Той не изисква прясна мента, която е доста скъпа на пазара в момента. Нашата рецепта за хрупкави картофени кюфтета със сирене и ментов сос е много по-лесна и бърза за изпълнение от класическите рецепти, а вкусът е дори по-добър.

Забележка при приготвянето на нашите картофени кюфтета:

В тази рецепта сме използвали стар сух хляб, защото обичаме сами да си правим галетата, но вие спокойно можете да използвате готова. Ако все пак сте решили и вие да си я направите – сложете в блендър, чопър или мелачка за бисквити 3 филии хляб и ги накълцайте на дребно.

картофени кюфтета със сирене

Хрупкави ароматни картофи

Ако зеленчуковите кюфтета са любимите ви вегетариански ястия, непременно опитайте рецептата ни за кюфтета от тиквички, която може да намерите тук.

Друга прекрасна вегетарианска рецепта, в която картофът е героят, може да намерите тук – пълнени картофи със сирена, царевица и домат.

За традиционалистите препоръчваме бирени кюфтета с кашкавал от тук.

или рибени кюфтенца с картофена салата от тук.

 

  1. Варене на картофите. Хубаво е да изберем еднакви по размер картофи. Така си гарантираме, че всички ще се сготвят равномерно. Слагаме картофите да се варят в студена, подсолена вода. За да си гарантираме, че нишестето в тях ще се запази и кюфтетата няма да се разпаднат, ги оставяме да се варят с кората. Варим ги на силен огън до пълна готовност на картофа. Разбираме кога са готови, след като надупчим един от тях с дървено шишче до средата. Ако шишчето влезе без проблем, значи картофите са готови.
  2. Направа на соса. Накълцваме на ситно чесъна. За по-лесно можете да го минете и през преса за чесън. Добавяме чесъна към киселото мляко. Овкусяваме със щипка черен пипер, щипка сол и щипка индийско орехче. Накрая изсипваме в млечната смес половин пакетче чай от мента. Хубаво е сосът да престои малко време, за да може сухата мента да се хидратира и да овкуси добре соса.
    2018
  3. Омесване на кюфтетата. Обелваме картофите. Към тях добавяме сиренето, нарязан на ситно лук и всички подправки. Намачкваме всичко добре - не прекалявайте с мачкането - добре е в сместа да останат парченца картоф, а не да ги направим на пюре.
    2014
  4. Паниране на кюфтетата. От получената смес от сирене и картофи, оформяме кюфтенца с големина по избор. В купа разбиваме яйцата, в друга изсипваме галетата. Потапяме картофените кюфтета първо в галетата, след това в разбитото яйце, след това отново в галетата и ги подреждаме в намазнена тава. Добре е да са достатъчно отдалечени едно от друго (на около един пръст разстояние), за да не рискуваме да се слепят при печенето.
    2015
  5. Печене. Печем на предварително загрята на 200 градуса фурна за около 5-10 минути или докато повърхността на кюфтенцата стане хрупкава.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*