Бързи палачинки със сода и кисело мляко

Отнема общо
20 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Лесно
Порции
4 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
1 щипка
Сол
1 ч. л.
Сода
2 с. л.
Олио
1 брой
Яйце
2 ч. ч.
Брашно
250 ml
Вода
250 гр
Кисело мляко
1 ч. л.
Захар
Бързи палачинки със сода и кисело мляко

Защо бързи палачинки със сода, а не обикновени палачинки? Имаме няколко аргумента:

По принцип палачинките са френски десерт, естествено.

Но тяхната популярност се дължи на неизчерпаемите комбинации, които можем да правим със съставките и добавките. Палачинките перфектно си подхождат с шоколад, с всички видове конфитюри, сладка, със сирена, дори и с месо. Това означава, че палачинките са ни толкова любими, защото можем да ги променяме и подобряваме когато и както си поискаме. Именно това ще направим и със следващата рецепта.

Проблемът при постигането на изтънчения вкус на класическите палачинки

…Както при голяма част от френските десерти, са продуктите. В оригиналната рецепта се слага силно маслено прясно мляко, яйца, масло. Тъй като тези продукти невинаги присъстват в хладилника ни, решихме да Ви покажем рецепта за бързи палачинки със сода и кисело мляко. Обещаваме Ви, че това ще се превърне в една от любимите Ви рецепти за палачинки.

бързи палачинки с сода и кисело мляко

Пухкави американски палачинки

Ако любимата ви част от деня е късната и обилна закуска,

…Тогава сте попаднали на точното място. Ние от Готвар нямаме търпение да настъпи събота и да посветим по-голямата част от деня си на свещения ритуал по брънч!

За любителите на традиционните за българския вкус тестени и изключително вкусни сладки закуски, предлагаме още няколко рецепти.

класически френски палачинки на Джулия Чайлд

ароматни пържени филийки с прясно мляко,

пухкави мекици с течен шоколад,

пържени филийки с череши и праскова.

 

  1. Разбиване на течните съставки. Разбъркваме содата при киселото мляко, за да шупне. В купа разбиваме яйцето със солта, постепенно добавяме киселото мляко, захарта, водата и 1 с.л. олио. Разбъркваме добре, така че да няма бучки в сместа.
    1829
  2. Добавяне на брашното. При непрекъснато бъркане добавяме по малко от брашното. Не е добра идея да го добавим наведнъж, защото така се получават бучки. Няма нужда от пресяване на брашното, защото в случая не се стремим да постигнем бухнало или въздушно тесто. Разбъркваме енергично за около 1 минута.
    1827
  3. Печене. Върху кухненска хартия капваме няколко капки олио. С хартията намазваме тигана, в който ще печем палачинките. Печем всяка палачинка на средно силен котлон. Времето за печене зависи от силата на котлона, но трябва да се готвят приблизително 1 минута от едната страна и 20-30 секунди от другата. След като извадим палачинките ги поставяме в чиния, завита с кърпа. Така палачинките стават меки и крехки, точно като класическите.
  4. Сервиране. Тъй като вкусът на палачинките е неутрален, можете да ги гарнирате както със солена, така и със сладка плънка. Самите те са достатъчно вкусни, така че може да ги хапвате и без плънка. Оставяме избора на вас!
    1828

2 comments

  1. Деница said on March 22, 2020 Reply

    Здравейте,
    В рецептата не пише колко грама брашно се слага. Може ли да ми кажете.

    1. Gotvar.bg said on April 24, 2021 Reply

      Здравейте, пише в съставките – 2 1/2 чаени чаши. 🙂

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*