Домашен свински суджук с праз и уиски

Време на готвене
60 mins
Трудност
Средно
Порции
20 people
Вид
Предястие
Рецепта от
От
200 гр
Праз лук
10 гр
Кимион
50 гр
Черен пипер
100 гр
Сол
1 кг
Сланина
4 кг
Свинска плешка
50 ml
Уиски
1 пакет
Свински черва
Домашен свински суджук с праз и уиски

Ще Ви покажем лесна рецепта за домашен свински суджук с праз и уиски. Този суджук може да се консумира както изсушен, така и след термична обработка. Резултатът и в двата случая е един и същ – зашеметяващ вкус.
Най-хубавото на тази рецепта е, че не е нужно да използваме мелничка за месо или друго месо освен свинското.

Забележка:

Сланината, която ние използваме е неосолена, ако използвате осолена – намалете солта с минимум 20 гр.
Червата, с които пълним месото са сушени и изчистени, ако си купите пресни черва, трябва да ги изчистите и обърнете.

Важни напътствия:

 Когато пълним суджука, правим стегнат възел в началото и края на червото. След това, за всеки случай, след всеки възел връзваме и стегнат конец, за да сме сигурни, че няма да влезе въздух в колбаса или той да се разпадне.

Препоръка:

Препоръчваме Ви когато пълните суджуци и луканки, да ги правите различни по големина. В много рецепти ще срещнете изказвания, че луканката трябва да е дълга 30 см или суджукът задължително трябва да се направи на подкова. Когато правим домашно сушени меса, хубаво е те да са с различна големина. Ако направим всичките луканки по 30 см, например, ще чакаме близо месец и половина те да изсъхнат добре и да могат да се консумират. Така не само че ще сме чакали много време, но и ще имаме твърде голямо количество, което не може да изядем веднага и трябва да замразяваме. Ако ги направим малък, среден и голям размер, малките ще станат готови след 2-3 седмици, после средните и накрая големите, тоест няма да чакаме дълго време и ще имаме хубави и пресни колбаси за по-дълго време, без да се налага да замразяваме.
продукти за домашен суджук свински

Предложена рецепта:

Лесна пастърма от телешки шол

Ако и вие като нас сте ентусиаст по приготвянето на обилно количество суха домашна зимнина, може да разгледате рецептите ни за:

Домашна панагюрска луканка

Домашно филе Елена с чесън

  1. Нарязване. Нарязваме месото от плешката на кубчета с големина около 1 см. Почистваме сланината от кожата. Сланината също режем на същите парчета като месото. Нарязваме и праза на ситно.
  2. Овкусяване. Добавяме всички подправки към месото, сланината и праза и разбъркваме добре. Завиваме месото със стреч фолио или найлонова торбичка и го оставяме в хладилника за десетина часа.
  3. Киснене на червата. Преди да започнем да кълцаме месото, оставяме червата в топла вода за около 30 минути, за да се отпуснат.
  4. Кълцане на месото. Когато режем месо на ситно, е хубаво то да бъде много добре охладено, за да не се пързаля по ножа. Ако хладилникът, в който е стояло, не е много силен, е желателно да го преместим за около 30-40 минути във фризера, за да стегне. След това нарязваме месото на ситно. Ние Ви препоръчваме да не е много на дребно, за да се усеща по-добре вкусът на месо.
  5. Пълнене. В началото на червото завързваме възел. С помощта на фуния пълним месото в червата. Ако остане въздух в суджука, има вероятност месото да се развали. Ето защо е от изключителна важност да пълним месото плътно и да дупчим червото с игла. Правим малки дупчици с игла, от всички четири страни на напълненото черво. Правим така на всеки два сантиметра, за да сме сигурни, че има достатъчно малки дупчици, от които въздухът да излиза и да не разваля месото. Дупченето се прави паралелно с пълненето. След като напълним до получаване на желаната големина, накрая на червото отново завързваме възел.
  6. Сушене. Завързваме готовите суджуци с конец и ги провесваме да се сушат на проветриво и студено място. Времето за сушене е много относително - то зависи от климата и размера на суджука. Нашите суджуци, дълги 10 см, бяха готови след 2 седмици.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*