Домашно филе Елена с чесън

Време на готвене
120 mins
Трудност
Средно
Порции
10 people
Вид
Предястие
Рецепта от
От
1 брой
Дафинов лист
1 ч. л.
Червен пипер
1 с. л.
Чили пипер
1 кг
Морска сол
100 ml
Уиски
4 скилидки
Чесън
1 кг
Свинско контра филе (рибица)
Домашно филе Елена с чесън

Домашните мезета са любими на всички. Едва ли трябва да Ви убеждаваме колко по-хубаво и полезно е сами да приготвяме различните месни деликатеси, отколкото да купуваме от магазина. Рецептата за домашно филе Елена с чесън ще Ви изненада с простотата на приготвяне и невероятния краен ефект.

Най-честата грешка, която се допуска при правенето на домашни мезета е, че се правят на равни по големина парчета.

В повечето рецепти ще прочетете, че месото трябва да е около половин килограм. То ще съхне около два месеца и накрая ще имате готово огромно количество месо, което няма как да изконсумирате наведнъж и ще трябва да го слагате във фризера. Ние Ви препоръчваме, когато правите филе Елена, да оформите парчетата с различна големина – малки, средни и големи. Така малките ще станат преди големите, след това средните и т.н., тоест ще имате прясно и хубаво месо постоянно, в продължение на няколко месеца.

Важно уточнение в случая е, че месото се осолява цяло. След което Ви съветваме, да го нарежете на различни по големина парчета. За да може рязането на месото да повлияе само и единствено на процеса на сушене. Без да оказва влияние на вкуса, консистенцията и успеха на крайния резултат на филе Елена.

филе елена

Приготвяне на домашна луканка – в търсене на съвършения вкус

Ако и вие като нас сте ентусиаст по приготвянето на обилно количество суха домашна зимнина, може да разгледате рецептите ни за:

Домашен свински суджук с праз и и уиски (като уискито тук може да замените с българска ракия)

Домашна Панагюрска луканка

Лесна пастърма от телешки шол

Или си направете зимнина в бурканчета, която да използвате за домашните си гозби цяла година:

Мариновани яйца с копър и чесън

Лесен доматен сос

 1. Посоляване. Посоляването е най-важната част в тази рецепта. Тъй като месото няма да мине през термична обработка, трябва нещо да го "сготви", тоест трябва да се убият микробите в месото. Солта играе именно тази роля. В тенджера слагаме един пласт сол с дебелина около 1 см, поставяме месото върху солта. С останалата сол покриваме цялото месо. Оставяме го на студено място за около 20 часа.
  1724
 2. Измиване. След като извадим месото от солта, го оставяме за около половин час във вода. След това го оставяме да се изцеди върху кухненска хартия за около 1 час.
  1728
 3. Накълцване на чесъна. Накълцваме чесъна на дребно. Разбира се, ако не Ви се занимава да кълцате, може да го пресовате с преса за чесън.
  1722
 4. Овкусяване на месото. В купа начупваме дафиновия лист, добавяме останалите подправки, чесъна и уискито. Разбъркваме добре и след това намазваме филето със сместа.
  1723
 5. Сушене. Завързваме месото с връв и го провесваме на студено и проветриво място. Времето за сушене е доста относително и зависи от метеорологичните условия, от мястото за сушене, от парчето месо. Нашето парче месо изсъхна за около един месец. Филето "Елена" е готово, когато е твърдо отвън, но още меко в средата. Най-лесният начин да познаете кога е готово е да пробвате от него.
  1726

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*