Лесна пастърма от телешки шол

Отнема общо
60 mins
Трудност
Средно
Порции
15 people
Вид
Предястие
Рецепта от
От
3 зърна
Бахар
1 ч. л.
Ким
2 ч. л.
Кимион
4 броя
Дафинов лист
2 ч. л.
Копърово семе
2 ч. л.
Черен пипер
5 с. л.
Червен пипер
2 кг
Морска сол
2 кг
Телешки шол
3 ч. л.
Чесън на прах
Лесна пастърма от телешки шол

Чувстваме се длъжни в седмицата, в която ще Ви показваме постни манджи, да включим и традиционни месни деликатеси. Един от тях е нашето предложение за лесна пастърма от телешки шол.

В българската кулинарна традиция пастърмата, освен много вкусен деликатес, е и средство за оцеляване. В миналото е било невъзможно дългото запазване на месото. Ето защо хората предимно са консервирали месо, посредством сушене.
Правилната обработка на месото позволява то да се съхрани в продължение на месеци. Ще Ви покажем как да си направите вкусна и бърза телешка пастърма.

Най-честата грешка, която се допуска при правенето на домашни мезета е, че се правят на равни по големина парчета.

В повечето рецепти ще прочетете, че месото трябва да е около половин килограм. То ще съхне около два месеца и накрая ще имате готово огромно количество месо, което няма как да изконсумирате наведнъж и ще трябва да го слагате във фризера. Ние Ви препоръчваме, когато правите пастърма, да оформите парчетата с различна големина – малки, средни и големи. Така малките ще станат преди големите, след това средните и т.н., тоест ще имате прясно и хубаво месо постоянно, в продължение на няколко месеца.

съставки рецепта Готвар, рецепта, рецепти, готвене, продукти - пастърма от телешки шол готвар

Приготвяне на домашна луканка – в търсене на съвършения вкус

Ако и вие като нас сте ентусиаст по приготвянето на обилно количество суха домашна зимнина, може да разгледате рецептите ни за:

Домашен свински суджук с праз и и уиски (като уискито тук може да замените с българска ракия)

Домашна Панагюрска луканка

Домашно филе Елена с чесън

 

  1. Нарязване на месото. Както вече споменахме, хубаво е месото да бъде нарязано на различни парчета. Ако в месото има жили и ципи, Ви съветваме да ги премахнете.
  2. Осоляване на месото. В дълбок съд слагаме морска сол, колкото дъното да се покрие с около сантиметър, а след това слагаме един ред месо. Покриваме месото със сол. Редуваме ред сол, ред месо. Последният ред трябва да е със сол. Оставяме на студено за около 18-20 часа.
  3. Измиване на месото. Изваждаме месото от солта. Измиваме го добре под течаща вода и го оставяме отново във вода за около 1 час. Накрая нареждаме парчетата върху хартия за готвене или вестник и ги оставяме да се изцеждат за около 2-3 часа.
  4. Направа на подправките. Всички подправки, без червения пипер, запичаме на силен и сух тиган за около 30 секунди. Прибавяме подправките при червения пипер и ги накълцваме с нож или мелим в мелничка. Разбира се, тук е моментът да отбележим, че нашата пастърма се получава с много наситени вкусове и присъствието на подправките е доста силно. Вие, разбира се, можете да добавяте или отнемате от количеството в зависимост от вкуса си.
  5. Паприковане. Всяко парче месо овалваме в подправките. Всяко едно завързваме с връв и окачваме да виси на студено и проветриво място. Парче месо дълго около 10 см., широко 5 см. и дебело 3 см., трябва да е готово за около 7 дни. Най-лесният начин да разберете кога е готово месото е чрез пробване.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*