Гръцки пърленки

Отнема общо
110 mins
Време на готвене
30 mins
Трудност
Средно
Порции
8 people
Вид
Хляб
Рецепта от
От
600 гр
Брашно
300 ml
Вода
4 гр
Суха мая
30 ml
Зехтин
10 гр
Захар
5 гр
Сол
Гръцки пърленки

Разликата между българските и гръцките пърленки е в дебелината на тестото. Класическите гръцки пърленки са по-обемни и съответно по-пухкави.
Готвар, рецепта - Гръцки пърленки

Тестото за пърленки

Пърленките са тънки плоски хлебчета, запечени без мазнина. По традиция пърленките се запичат на сач. Но най-близкото нещо, което можем да постигне в домашни условия е сухият тефлонов тиган.

Тесото за пърленки трябва да бъде с консистенцията на доста меко тесто за хляб. Но не течно. Пи запичане ще набъбне малко. Това е специфика на гръцките пърленки. Българските често са по-плоски. А арабските хлебче са възможно най-плоският вариант на това, което ние познаваме като пърленки.

Препоръчваме Ви да използвате тези гръцки пърленки за дюнери или гръцки дюнери сувлаки:

Сувлаки с вратни пържоли

Домашен дюнер кебап със свинско месо

Или сервирайте пърленките, гарнирани със сирене, намазани с малко масло, лютеница или поръсени с кашкавал.

Опитайте и други разновидности на пърленки, като разгледате две наши рецепти:

Пърленки с два набухвателя тук

Кесадия с пилешко и домашни тортили тук.

Пълносърнести пърленки тук.

  1. Разтваряне на маята. Разтваряме маята и захарта в топлата вода. Хубаво е да предвидим по-голям съд, защото сместа ще шупне и ще изкипи. Добре е сухата мая да не се погасява в брашното, защото като я разтворим във вода, тестото ще стане много по-пухкаво. Оставяме маята да се надигне за около 20 минути.
  2. Замесване на тестото. В купа смесваме солта и 550 грама от брашното. В брашното правим кладенче и в него изсипваме сместа с вече шупналата мая. Замесваме с въртеливи движения в кладенчето, докато поеме цялото брашно. Месим една-две минути, след като цялото брашно се поеме. Трябва да получим меко и леко лепкаво тесто.
  3. Втасване. Завиваме купата с кухненска кърпа и оставяме да втаса на топло за един час. За да сме сигурни, че втасването ще е успешно, може да използваме фурната. Първо я пускаме на максимални градуси за една минута, след което я изключваме и прибираме тестото вътре.
  4. Премесване на тестото. Вече втасалото тесто се премесва за една минута върху набрашнена повърхност. Важно е месенето да е "леко" и с нежни движения. Да не се натиска много, защото целим меко и пухкаво тесто. Ако бием тестото силно, то ще поеме много брашно и ще се втвърди.
  5. Оформяне. Разделяме тестото на осем равни части, които оформяме на топки. Топчетата се притискат с длани, за да се приемат формата на пърленка.
  6. Печене. Печем в сгорещен тиган, без да използваме мазнина. Печенето трябва да става за около две минути на всяка страна, на много силен котлон.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*