- Отнема общо
- 55 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- August 12, 2016
Сувлаки с вратни пържоли е ароматно ястие, което ще Ви изненада с простота на приготвяне и хубав вкус.
Що е то сувлаки?
Родината на сувлаки е Гърция, вкусът и визията им много наподобява на разпространените у нас дюнери. А каква е разликата между дюнер и сувлаки е основно в дебелината на хлебчетата. Както и в предпочитаното месо – автентичните арабски или турски дюнери обикновено са от телешко месо. Понякога от агнешко или пилешко. Сувлакито обаче е най-апетитно и сочно, когато съдържа любимото ни свинско.
За по-автентичен вкус, предлагаме сами да си направите пърленките (рецепта за гръцки пърленки). Добавете и сочен домашно приготвен майонезен сос, като видите рецептата тук.
За почитателите на уличната храна:
- Нарязване на месото. Месото се нарязва на кубчета с големина около 1 см. Съветваме Ви да охладите месото добре. Може дори да го оставите за 10 минути във фризера. Така то ще се реже много по-лесно.
- Мариноване. Смесваме зехтина със солта, розмарина и ригана. Прибавяме ги към месото. Овалваме добре всяко парче. След това забождаме месото на шишчета. Хубаво е да не слагаме месото твърде на гъсто. Оставяме го да се маринова в хладилника за минимум 30 минути.
- Печене. Може да изпечете месото на тиган, фурна или на скара. Времето и за трите процедури е еднакво. За около 10 минути на високи градуси, като при скарата и котлона регулярно ги обръщате. Най-лесно е във фурна. Слагате ги на 200 градуса на вентилатор за 10 минути.
- Редене на сувлаки. Върху питката мажем тънък слой майонезен сос, слагаме месото от едно шишче, а отгоре нарязани на тънко лентички домати и лук. Намазваме с още майонеза и прегъваме. Дойде и моментът за разграничаване на сувлаки от дюнер. Месото на сувлакито, както видяхте, се маринова в зехтин и подправки. Това на дюнера - не. Ще забележите и ясна разлика в дебелината на хлебчетата. Сувлакито е по-сочно, меко и с лек средиземноморски вкус. Бон апети!
No comments yet, be the first to leave one!