Сувлаки с вратни пържоли

Отнема общо
55 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Лесно
Порции
5 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
1 брой
Домат
700 гр
Свински вратни пържоли
10 броя
Пърленки
20 гр
Риган
20 гр
Розмарин
30 гр
Сол
50 ml
Зехтин
200 гр
Майонеза
Сувлаки с вратни пържоли

Сувлаки с вратни пържоли е ароматно ястие, което ще Ви изненада с простота на приготвяне и хубав вкус.

Що е то сувлаки?

Родината на сувлаки е Гърция, вкусът и визията им много наподобява на разпространените у нас дюнери. А каква е разликата между дюнер и сувлаки е основно в дебелината на хлебчетата. Както и в предпочитаното месо – автентичните арабски или турски дюнери обикновено са от телешко месо. Понякога от агнешко или пилешко. Сувлакито обаче е най-апетитно и сочно, когато съдържа любимото ни свинско.

Готвар, рецепта - Сувлаки с вратни пържоли

За по-автентичен вкус, предлагаме сами да си направите пърленките (рецепта за гръцки пърленки). Добавете и сочен домашно приготвен майонезен сос, като видите рецептата тук.

За почитателите на уличната храна:

Домашен дюнер кебап със свинско месо

Гурманска плескавица

  1. Нарязване на месото. Месото се нарязва на кубчета с големина около 1 см. Съветваме Ви да охладите месото добре. Може дори да го оставите за 10 минути във фризера. Така то ще се реже много по-лесно.
  2. Мариноване. Смесваме зехтина със солта, розмарина и ригана. Прибавяме ги към месото. Овалваме добре всяко парче. След това забождаме месото на шишчета. Хубаво е да не слагаме месото твърде на гъсто. Оставяме го да се маринова в хладилника за минимум 30 минути.
  3. Печене. Може да изпечете месото на тиган, фурна или на скара. Времето и за трите процедури е еднакво. За около 10 минути на високи градуси, като при скарата и котлона регулярно ги обръщате. Най-лесно е във фурна. Слагате ги на 200 градуса на вентилатор за 10 минути.
  4. Редене на сувлаки. Върху питката мажем тънък слой майонезен сос, слагаме месото от едно шишче, а отгоре нарязани на тънко лентички домати и лук. Намазваме с още майонеза и прегъваме. Дойде и моментът за разграничаване на сувлаки от дюнер. Месото на сувлакито, както видяхте, се маринова в зехтин и подправки. Това на дюнера - не. Ще забележите и ясна разлика в дебелината на хлебчетата. Сувлакито е по-сочно, меко и с лек средиземноморски вкус. Бон апети!

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*