- Отнема общо
- 240 mins
- Време на готвене
- 40 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 6 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- January 4, 2017
Всеки сезон носи със себе си своите специфични и незабравими аромати. Един от зимните е ароматът на портокал. В следващата рецепта ще направим десерт, който можем да поднесем както като фингър фууд, така и на по-специални вечери. Представяме Ви тарталети с портокалов крем и сос.
Нашите тарталети са приготвени на основата на маслено тесто.
Рецептата за него може да намерите тук:
Фингър фууд или дребни храни за парти:
Понеже вече сме надраснали детската възраст, когато за рождени дни се поднасят основно сандвичи и солети, можем да обърнем внимание на красивите плата с дребни храни. Те трябва да могат да се хапват без прибори и понякога на една хапка. Сами по себе си, не са за наяждане, а по-скоро за отваряне на апетита или за компания на напитките, които са героят на всяко парти. Въпреки това, finger foods са прекрасна възможност да разкрасите трапезата си и да създадете приятно настроение с изобретателност.
Добре е дребните храни да се приготвят бързо и лесно, за да не прекарваме деня преди партито в кухнята. Още по-добре е да можем да използваме заготовки от предния ден, които само да сглобим или доизпечем непосредствено преди партито.
Ето какво ви препоръчваме да опитате:
Бързи гризини със сол и сирена
Мус от три вида сирене, снежен човек
Пълнозърнеста пърленка и хумус с авокадо
Шоколадови трюфели с како и ядки
Икономични арменски сладки с лукум
За напитките, може да опитате рецептата ни за Сангрия с бял ром.
Или лесен трицветен коктейл.
- Сваряване на млякото. Слагаме млякото, половината захар и настъргана кора от 1 портокал в тенджерка. Загряваме бавно, докато захарта се разтопи. Разбъркваме периодично, за да не загори захарта.
- Направа на крема. Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с 3 лъжици захар и брашното. Взимаме малкото топло мляко и слагаме при жълтъците. Разбъркваме добре, след това още малко мляко, повтаряме процедурата няколко пъти. Това се прави, за да се темперират жълтъците.
- Завършване на крема. След това добавяме жълтъците при млякото в тенджерката. Пускаме котлона и варим на слаб огън, докато разбъркваме постоянно. Редуцираме сместа няколко минути, докато се получи крем.
- Охлаждане. Оставяме крема на студено за половин час. След половин час добавяме 50 ml ром и завиваме крема със фолио. Хубаво е да го завием плътно, до крема, за да не се получи твърда коричка. Оставяме ги за няколко часа да се охлади добре в хладилник.
- Печене на тестото. Докато се охлажда кремът, е време да изпечем тестото. В малки формички слагаме тънък слой маслено тесто. Ако нямате форми за тарталети, може да използвате форми за мъфини. Печем ги в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 20-30 минути. След това охлаждаме и тестото.
- Направа на соса. В касерола наливаме фреш от 3 портокала, слагаме и останалата захар. Варим, докато сместа се редуцира до 1/3. Изключваме котлона и добавяме останалия ром.
- Сглобяване. Във всяка формичка добавяме крем, след това вътре слагаме от портокаловия сос.
No comments yet, be the first to leave one!