- Отнема общо
- 20 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 5 people
- Вид
- Салата
- Рецепта от
- От
- December 21, 2016
- 300 гр
- Леща
- 100 гр
- Целина
- 1 брой
- Цвекло
- 1 брой
- Ябълка
- 1 брой
- Портокал
- 2 броя
- Морков
- 60 ml
- Зехтин
- 100 ml
- Балсамов оцет
- 2 ч. л.
- Сол
- 1 ч. л.
- Черен пипер
Повечето хора мислят, че зимата не е подходящ сезон за пресни салати. Истината е, че с малко повече въображение богатите и сочни плодове и зеленчуци могат да се превърнат във вкусна и впечатляваща салата. Ако не вярвате – пробвайте нашата рецепта за Зимна салата с леща, кореноплодни и ябълка.
Ако сте почитатели на лещата, може да си приготвите също толкова постна и вкусна супа от леща с рецептата, която може да намерите тук.
Или леща по светогорски, в предложената рецепта отдолу:
Още няколко разновидности на витаминозната стойност на нашата зимна салата с пилешко
Салата с чушки и мус от сирена
Пилешка пържола със салата от краставица и мента
Салата от печена тиква с орехи и лук
Тази рецепта е част от нашето коледно меню, включващо общо 11 ястия. Вижте останалите предложения тук:
Коледно меню по български – сто години история на една трапеза
- Сваряване на лещата. Варим лещата до готовност на силен котлон. Това отнема някъде около 25-30 минути. След което я отцеждаме и измиваме със студена вода.
- Настъргване на кореноплодните. Повечето кореноплодни са доста твърди и е препоръчително да се настържат. Започваме с целина, след това ябълката и морковите и накрая цвеклото. Хубаво е да се настърже цвеклото последно, защото много цапа и всичко до което се е докосвало (особено рендето), трябва да се измие старателно.
- Сглобяване на салатата. Разбъркваме кореноплодните много добре, след това към тях добавяме сварената, отцедена и охладена леща. Отново разбъркваме.
- Направа на дресинг. В купа слагаме солта, пипера, зехтина, балсамовия оцет и сока от портокала. Разбъркваме енергично, докато солта се разтвори напълно и се получи еднородна смес.
- Овкусяване на салатата. Овкусяваме салатата с готовия дресинг малко преди да я сервираме. Така си гарантираме, че тя ще бъде хрупкава.
No comments yet, be the first to leave one!