Диета според кръвната група – научно обоснована или лежаща на митове?

Все повече хора в България започват да се интересуват от хранителни режими според кръвната им група, а в световен мащаб темата се засяга вече близо 20 години. Поддръжниците на тази диета твърдят, че кръвната Ви група определя кои храни биха били най-подходящи за Вашето здраве.

В този материал ще се опитаме да разнищим случая „хранене според кръвната група“.

Какво представлява диетата според кръвната група?

Идеята е популяризирана от лекаря Питър Д’Адамо още през 1996 година, а книгата му „Eat Right 4 Your Type“ става особено популярна и той продава милиони копия от нея.

В книгата си той твърди, че оптималната диета за всеки човек зависи от кръвната му група. Според Д’Адамо всяка кръвна група представлява генетичните черти на нашите предци, включително какви хранителни навици са имали, за да оцеляват.

Накратко, в книгата Питър Д’Адамо дава различни предложения за хранене за всяка кръвна група, те изглеждат така (Внимание! Последващите научни изследвания показват, че посочените от доктора диети са ирелевантни, и дори опасни! Съветваме Ви да не ги практикувате!):

  • Кръвна група A: Наречен е аграрният човек или култиваторът. Хората с кръвна група A трябва да имат диета, богата на растения, и да избягват „токсичното“ червено месо. Накратко казано – вегетарианска диета.

  • Кръвна група Б: Наречена номади. Тези хора могат да ядат растения и повечето меса (с изключение на пилешко и свинско), млечните продукти също са разрешени. Трябва да избягват пшеница, царевица, леща и домати.

  • Кръвна група АБ: Тя е наречена енигма. Описана е като смесица между кръвните групи А и Б. Храните, които могат да се консумират включват морски дарове, тофу, млечни продукти, боб и зърнени храни. Трябва да се избягват бъбреците, царевицата, говеждото и пилешкото.

  • Тип 0: Наречена ловец. Високо протеинова диета, базирана предимно на месо, риба, домашни птици, определени плодове и зеленчуци. Ограничение в консумирането на зърнени храни, бобови растения и млечни продукти. Напомня на палео диета.

За протокола ще споменем, че някои от тези хранителни модели биха подобрили състоянието и здравето на повечето хора, без значение от какъв тип кръвна група са. Други биха навредили на здравето, също без значение от кръвната група.

Режими на хранене, които изключват наситени мазнини и приема на джънк фууд, а включват повече полезни храни, със сигурност биха се отразили добре на здравето Ви, без значение от Вашата кръвна група. Диетата тип А наподобява вегетарианската, тип 0 е високо протеинова диета, а другите две са някъде между тях.

Лектините – връзка между храненето и кръвната група?

Една от основните теории, свързваща кръвната група и начина на хранене засяга протеини, наречени лектини. Те са разнообразно семейство протеини, които могат да свързват захарни молекули. Тези вещества се считат за противовъзпалителни и могат да окажат отрицателно въздействие върху лигавицата на червата. (1)

Теорията за диета според кръвния тип, твърди, че насочва много лектини съобразно кръвната група. Аргументът е, че яденето на неправилни видове ликтини може да доведе до аглутиниране (обединяване) на червените кръвни клетки.

Изследванията обаче доказват (2), че като цяло почти всички аглутиниращи кетини реагират с всички типове кръв! Изключенията са толкова малки, че с тях не би могъл да бъде изготвен цялостен хранителен режим, нито пък е нужно това да се прави.

Това обаче се оказва, че дори няма значение, тъй като повечето бобови растения (на които диетата обръща особено внимание) се накисват във вода или се варят преди консумация. Това унищожава всички вредни лектини. (3)(4)

Най-популярната теория е сериозно разклатена, но…

Има ли научни доказателства зад твърденията, че хора с определена кръвна група трябва да се хранят с определени храни?

Изследванията върху кръвните групи и в свойството им да създават разлики в индивидите напреднаха бързо в последните десетилетия. Вече имаме сериозни доказателства, че хора с определена кръвна група са по-слабо резистентни към определени заболявания (5). За пример можем да дадем хората с нулева кръвна група, за които рискът от сърдечни заболявания е по-нисък, но рискът от стомашни язви е по-висок (6)(7) .

Въпреки задълбочените проучвания, нито едно изследване не показва връзка между кръвната група и нуждата от прием на специфични хранителни вещества.

В голямо проучване върху 1455 човека, приемането на диета тип А (засилен прием на плодове и зеленчуци) показва подобряване на здравните показатели. Но този ефект се наблюдава при всички участници в експеримента, без разлики при различните кръвни групи (8) .

Погребването на теорията „диета на база кръвна група“ окончателно става през 2013 година, в изследване, използващо данните от над хиляда проучвания. Като заключение в него пише: „Понастоящем не съществуват доказателства, които потвърждават ползи за здравето при консумация на специфични храни за различните кръвни групи.“ (9) .

Всъщност едно от проучванията върху кръвните групи и типовете алергии доказва, че предложенията на Питър Д’Адамо са опасни и могат да предизвикат алергии (10).

Заключение

В интернет ще прочетете много мнения на хора, твърдящи, че този тип диета им е помогнала да подобрят здравословното си състояние. Както вече споменахме, всяка диета ограничаваща приема на нездравословни храни и подтикваща към приемане на повече плодове и зеленчуци би се отразила добре на здравето Ви. Но това определено не означава, че по някакъв начин е свързано с кръвната група.

Ако искате да получите обосновани и незастрашаващи здравето съвети, които ще Ви помогнат да се храните по-здравословно, тази статия е за вас:

Здравословно хранене – 10-те най-важни стъпки

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*