Как среднощното хранене наистина влияе на вашето тяло

хранене през нощта

Понякога гладът удря в последния момент – точно след като сте си измили зъбите и сте се отправили към леглото. Друг път просто времето не ви стига за вечеря и се сещате за това прекалено късно.

Но наистина ли е вредно това, че похапвате в часове, в които вече трябва да сте загасили осветлението?

Хората, които обичат да похапват посред нощ няма да харесат отговора, но той е потвърден от експерти, които са се гмурнали дълбоко в изследванията, за да достигнат до отговора. Изследването е публикувано в Circulation, списанието на Американската сърдечна асоциация и може да го намерите тук.

Защо времето има значение?

Дълго време експертите мислеха, че има много по-голямо значение какво ядеш, а не кога го ядеш, но новите изследвания преобръщат тази представа.

Нашето тяло има биологичен часовник, който се нарича циркаден ритъм, той е вроденото ни чувство кога трябва да се зарежда с енергия за ежедневните дейности и кога да се разтоварва и да поднови функционалността си за следващия ден.

Когато системите на тялото ви не работят в тандем, яденето през нощта може силно да ви навреди. Експертите споделят тревожни факти – от краткосрочни последици като наддаване на тегло, до дългосрочни като метаболитен синдром, редица рискови фактори, свързани със сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет.

Кога е твърде късно за хранене?

Няма фиксирани часове, в които трябва да заключвате хладилника, това зависи изцяло от вашия режим на спане. Някои изследователи посочват, че последното хранене не трябва да бъде по-малко от два часа преди лягане. Едно от многото изследвания включва жени, които ядат вечеря в 18:00 и друга група, която вечеря в 23:00 часа, при втората група ясно се забелязват последици като лош контрол на кръвната захар, рисков фактор за диабет тип-2.

Всички признаци сочат, че тялото ви е най-добре настроено да смила храната по-рано през деня. Дори и най-строгите хранителни режими могат да включват пържен бекон или яйца за закуска, и в това няма нищо ненормално, мазнините са важна част от хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае. Съществуващите проучвания показват, че хората, пропускащи закуската, имат по-голям риск от сърдечни заболявания и наддаване на тегло.

Заключение

Вашият режим на хранене трябва да бъде съобразен с циркадния ритъм на организма ви. Не се доверявайте на режими, които ви съветват да се храните в 18 часа, ако си лягате в 23 или дори по-късно, ако включим и съня, това ще направи дупка от 13 часа, без тялото ви да приема никакви хранителни вещества. Подобрен стрес над организма ще предизвика обратен ефект и той ще се опита да съхрани максимално количество енергия от храната, това ще доведе до забавяне на метаболизма и увеличено натрупване на мазнини.

Вместо това, старайте се да не приемате тежки храни непосредствено преди лягане. Ако вечеряте в 18:00 часа, а лягате в 22:00, може да направите междинно хранене със свежи плодове или вкусна салата от зеленчуци. Имайте предвид, че „джънк фууд“ като солети и чипсове не влизат в категорията „леки храни“.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*