Гастритът и особеностите му – SOS сигналът на организма

гастритът, остър гастрит, хроничен гастрит, лекуване на гастрит, нестероидни противовъзпалителни средства, Хеликобактер пилори, здравословен начин на хранене, храни при гастрит, готвар

Бързи факти за гастрита:

  • Гастритът е възпаление на стомашната лигавица. Той може да бъде остър или хроничен.
  • Двете главни причини за появата му са: 1) бактерия, наречена Хеликобактер пилори или 2) нестероидни противовъзпалителни средства (ненаркотични аналгетици като аспирин, ибупрофен и др.). Освен тях, различни инфекциозни агенти, автоимунни проблеми, нездравословно хранене може да се окажат предпоставка за отключването на гастрита.
  • Индивидите с остър и с хроничен гастрит може да имат подобни симптоми – болка в стомаха и подуване, загуба на апетит, проблеми с отделителната система (констипация, например), гадене и др.
  • Ако получите гореизброените симптоми, задължително потърсете лекарски съвет. Съответният гастроентеролог ще ви прегледа обстойно – пригответе се да отговорите на всичките му въпроси, така ще съдействате за по-бързото поставяне на диагноза и лечение. Запишете си кога и какви лекарства сте приемали, с какво обикновено се храните, приемали ли сте алкохол в последните дни, пушите ли и т.н.
  • Лечението се състои от няколко стъпки: освен преминаване към здравословен начин на живот, особено хранене, така и прием на подходящи лекарства.

След краткото представяне на г-н Гастрит, нека подробно се запознаем с неговата еволюция във времето.

Какво представлява гастритът?

Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха. Ще забележите, че много различни проблеми в горната част на корема получават името гастрит, което освен невярно, е и опасно. Гастритът засяга само и единствено лигавицата на стомаха, като може да я засегне цялата или само част от нея. Той е класифициран в две категории – остър и хроничен.

Острият гастрит може да се характеризира като ерозивен (в определени области клетките на лигавицата са разрушени или напълно липсват) и неерозивен.

Хроничният гастрит се определя от хистопатологията (клон от науката, който се занимава с микроскопски изследвания  на тъкани, с цел да се опознаят проявите на дадена болест) като дълготрайно състояние с гореизброените симптоми. Все още няма приета единна класификационна система, която да даде точно и конкретно определение. В тази област се работи активно.

От какво се причинява гастритът?

Основната причина за появата на острия и хроничния гастрит е инфекцията на стомашната лигавица с бактерията “Хеликобактер пилори”. Като за начало тази бактерия остро инфектира стомашно-чревния тракт (стомашната лигавица, без киселинно-продуциращите клетки) и с времето, ако не се предприемат мерки, може да засегне целия стомах (хроничен гастрит) и да остане там в продължение на години. Тази инфекция генерира силен първоначален възпалитен отговор (подуване, болки в стомаха и т.н.) и в крайна сметка може да се развие дългосрочно хронично възпаление, което да доведе до промени в чревните клетки.

Другата причина за появата на острия и хроничния гастрит е употребата (и свръхконсумирането в повечето случаи) на нестероидни противовъзпалителни средства. Те са лекарствени средства с различен химичен строеж с обезболяващ, понижаващ температурата и противовъзпалителен ефект. Някои от най-разпространените от тях са познатите на всички ни аналгин, аспирин, ибупрофен, аулин и др.

Гастрит може да се причини и от: бактериална, вирусна и паразитна инфекция; употреба на наркотик; алкохол; рефлукс на жлъчката; гъбични инфекции; алергични реакции; стрес реакция; хранителни отравяния; травма и др.

Какви са симптомите при гастрит?

Изненадващо, при голяма част от пациентите гастритът не предизвиква симптоми и неговото наличие се разбира, когато се изследват проби на стомашната лигавица за други предполагаеми заболявания. Въпреки това, има и пациенти, които подценяват симптомите, защото смятат, че това е поредната лека болка в коремната област, вследствие на хранително неразположение. Не подценявайте следните симптоми:

  • Болки в коремната област;
  • Диария или констипация;
  • Загуба на апетит;
  • Подуване на корема;
  • Гадене;
  • Обложен език;
  • Безсъние;
  • Лесна умора;
  • Напълняване или отслабване и др.

Как се диагностицира гастритът?

Пределно ясно трябва да бъде на всеки човек, че е недопустимо сам да си поставя диагнози, базирайки се на прочетеното в bgmama. Всеки организъм е различен и трябва да му се приложи адекватно лечение. Не може да лекувате остър/обострен гастрит с лекарства за хроничен и т.н.

Някои от основните стъпки за диагностицирането на гастрита протичат в следния ред:

  1. Посещавате гастроентеролог. Ако не познавате добър, вече може да се консултирате в bgmama и да откриете такъв.
  2. Той подробно ще ви разпита. Бъдете готови да отговаряте на въпроси от вида на: с какво се храните предимно; пушите ли; кога за последно сте приемали алкохол и в какви количества; какви са симптомите ви; от колко време ги имате; приемали ли сте нестероидни противовъзпалителни средства (кога и в какви количества) и т.н.
  3. След направения преглед, окончателната диагноза на гастрит се прави чрез идентифициране на основната причина за възпаление на стомашната лигавица и/или тъканна (стомашна) биопсия. Например, главната инфекциозна причина за гастрит е бактерията “Хеликобактер пилори”. Тази бактерия може да бъде открита чрез кръвни изследвания, фекален тест, имунологични и биопсични тестове.
  4. Биопсията на стомашната лигавица, извършена по време на ендоскопски изследвания, често се използва при пациенти за идентифициране на причините за хроничен гастрит и може да позволи визуализиране на ерозиите на лигавицата и други настъпили промени при нея.
  5. След като се открие причината за гастрита, се изписват подходящи медикаменти и задължителна промяна в хранителните навици на пациента (поне за известно време, в някои случаи коренни). Здравословното хранене и избягването на определени храни е от ключово значение за справянето с гастрита.
  6. Правят се контролни прегледи.

Хранене при гастрит

Специалистите по здравеопазване в Университета в Мериленд съветват пациентите с гастрит да се хранят по-често, но с по-малки порции и да избягват храни, които са пикантни, пържени, кисели или мазни, за да си помогнат сами и да намалят проявите на симптомите. Преминаването към здравословен хранителен режим е задължително. Консумацията на чай от джинджифил или лайка с мед успокоява раздразнението на лигавицата.

Храни, които спират развитието на Хеликобактер пилори:Храни, които успокояват симптомите при гастрит:Храни, които не бива да консумирате при гастрит:
Чайове (особено зелен)Супи с ниско съдържание на мазниниПодправки - червен и черен пипер, люти чушки и т.н.
Сок от морковиКартофено пюреТлъсти меса, сланина, свинска мас, суджуци и т.н.
Пресни плодовеМлечни продукти - прясно и кисело мляко; сирене и извараАлкохол, газирани напитки и кафе
МентаВарени зеленчуциФъстъци
Кокосова вода и сок от червени боровинкаОвесени ядкиJunk food - бургери, дюнери, пържени картофи
Кисело млякоОриз на параНякои бобени храни - леща, боб, зеле, заради люспестата им част.
Зелени листни зеленчуци - броколи, целина и др.Нетлъсти меса - телешко, пилешко и рибаШоколадови и тестени изделия

Какви могат да бъдат последствията от нелекувания гастрит?

Ако гастритът не се лекува, той може да причини във времето сериозни усложнения. Някои от тях включват: язва, анемия, бъбречни проблеми и други, които са много по-сериозни и застрашаващи живота ви. Няма да ги изброяваме, защото нашата цел не е да ви изплашим, а да повдигнем сериозността на заболяването и неговото лекуване навреме.

Каква е прогнозата за лекувания гастрит?

Повечето хора, които имат гастрит получават краткосрочни симптоми и след адекватно лечение се възстановяват напълно. Ако даден пациент развие хроничен гастрит или язва, лечението е дълго и под строго лекарско наблюдение.

Как се предотвратява гастритът?

За да предотвратите всички болки и получени главоболия впоследствие, не допускайте да получите гастрит. Спазвайте следните правила:

  1. Избягвайте честата и продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни средства.
  2. Избягвайте честата употреба на алкохол. За тютюнопушенето е пределно ясно, че е забранено – гастритът е мечта в сравнение с другите заболявания, които може да отключи.
  3. Хранете се здравословно – избягвайте употребата на мазни, кисели, пикантни или пържени храни. Ограничете простите въглехидрати.
  4. Високата лична хигиена е от изключително значение за здравословния начин на живот. По този начин ще ограничите появата на гастрит вследствие от инфекциозен агент.
  5. Спортувайте често, навсякъде и по всяко време.

Източник: MedicineNet.com

Осведомете се и по следната тема:

Хранителна алергия – причини, симптоми и лечение

 

 

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*