Хранителна алергия – причини, симптоми и лечение

Хранителна алергия, www.gotvar.bg

Какво представлява хранителната алергия [1] ?

Имунната система е като щит за тялото, който отблъсква всички инфекции и опасности и поддържа човек здрав. Хранителната алергия се случва, когато имунната Ви система свръхреагира при консумацията на определена храна или вещество в храната, идентифицирайки го с код опасност и задействайки защитна реакция.

Симптоми при хранителната алергия:

Въпреки че алергиите са склонни да се предават по наследство, до този момент няма закономерност или уред, по който да се предвиди дали дадено дете ще наследи хранителни алергии от родителите си, които вече са развили такива. Някои проучвания излагат хипотезата, че щом младите братя или сестри на едно дете имат хранителна алергия към фъстъците, то също ще развие този вид алергия на определена възраст.

Симптомите на хранителната алергия са най-често забележими и видими при бебетата и децата, защото техните имунни системи са по-слаби, но практически могат да се появят на всяка възраст. Може да развиете хранителна алергия към храни, които сте консумирали с години. Симптомите могат да бъдат от леки до такива, които протичат доста тежко. Фактът, че първоначалната реакция причинява само няколко проблема, не означава, че всички последващи реакции ще бъдат с еднаква сила; дадена храна, която задейства само леки симптоми в конкретен случай, може да причини по-тежки по друго време (например, ако са консумирани повече високо алергенни храни).

Най-тежката алергична реакция се нарича анафилаксия. Тя е животозастрашаваща, като повлиява върху дишането, причинява драстични спадове в кръвното налягане и засяга сърдечния ритъм. Анафилаксията може да се отключи само няколко минути след консумирането на определена храна, към която човек е алергичен. Задължителна е лекарската намеса, защото трябва да се постави незабавно инжекция с епинефрин (адреналин) и впоследствие да се наблюдават показателите на пациента.

Хранителна алергия, www.gotvar.bg
Източник: jeanetteshealthyliving.com

Вярно е, че всеки вид храна може да предизвика нежелано действие върху организма, но лекарите са обособили 8 типа храни, които причиняват 90% от всички познати ни реакции:

  • Яйца;

  • Мляко;

  • Фъстъци;

  • Черупкови плодове (орех, лешник, бадем);

  • Риба;

  • Черупчести мекотели – миди, рак и т.н.;

  • Пшеница;

  • Соя.

Определени видове семена, включително сусам и синапови семена (основната съставка на горчицата) също задействат алергични реакции, като в някои страни се считат за основен алерген.

Хранителна алергия, www.gotvar.bg
Източник: nationalmedicineworks.net

Симптомите на алергичната реакция може да засегнат кожата, стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата системата и дихателните пътища. Може да се проявят чрез един от посочените начина или няколко наведнъж:

  • Повръщане и/или стомашни спазми;

  • Уртикария (копривна треска);

  • Недостиг на въздух;

  • Хрипове;

  • Повтаряща кашлица;

  • Шок или циркулаторен колапс;

  • Стегнато и дрезгаво гърло/ трудно преглъщане;

  • Подуване на езика, което засяга способността на човек да говори или диша;

  • Отслабен пулс;

  • Бледо или синьо оцветяване на кожата;

  • Виене на свят или прималяване;

  • Анафилаксия – крайно влошено състояние.

Реакциите могат едновременно да засегнат няколко части на тялото (например, стомашни спазми, придружени с обрив на кожата).

Повече за алергените при децата и възрастните:

Хранителна алергия, www.gotvar.bg
Източник: spoonuniversity.com

Веднъж щом хранителната алергия е диагностицирана, най-ефективното лечение е да се избягва консумирането на този вид храна. Храните, които най-често причиняват алергии при децата са:

  1. Мляко;

  2. Яйца;

  3. Фъстъци.

Децата могат да превъзмогнат и надраснат своите алергии към млякото или яйцата. Алергиите към фъстъците и орехите е по-вероятно да се запазят.

Най-честите силни хранителни алергени при възрастните са:

  1. Плодовете и растителният прашец (синдром на устната алергия);

  2. Фъстъци и черупкови плодове (орех, лешник, бадем);

  3. Риба и черупчести мекотели.

Как се изготвя диагнозата на човек с хранителна алергия:

Хранителна алергия, www.gotvar.bg
Източник: gogoodscout.com

За да може алергологът да изготви диагноза, той ще Ви разпита детайлно за медицинските Ви данни и проявените симптоми. Бъдете готови да отговаряте на въпроси от вида на:

  • Какво и колко ядохте?

  • Колко време отне на симптомите да се появят?

  • Какви симптоми забелязахте и за какъв период от време ги имахте?

След като получи нужната информация, алергологът може да разпореди да си направите кожен/кръвен тест, който изследва нивото на специфичния имуноглобулин Е (IgE) в тялото Ви. Имуноглобулините се наричат още антитела и се образуват след проникването на антиген в организма и могат специфично да се свържат с него, като именно така оказват въздействието си. Антигенът, от своя страна, е това вещество, навлязло с храната, което се приема като чуждо за организма и провокира специфичен имунен отговор – симптомите Ви.

Лечение и съвети при хранителна алергия:

Хранителна алергия, www.gotvar.bg
Източник: howcast.com

Основният начин Вие да потиснете дадена отключена хранителна алергия е като избягвате храните, които я провокират. Внимателно проверявайте надписите на продуктите в магазина за съставките, които съдържат в себе си и научете дали това, което трябва да избягвате не се среща и под друго име. Да прочетете кой алерген трябва да избягвате е лесно, по-трудно е да го приложите на практика, тъй като някои храни са основни за Вас и Вашето семейство, което прави процеса по-труден. Ето тук идва на помощ диетологът. Той може да Ви изготви меню, в което да премахне високо алергенните храни и да ги замести с други, които не Ви вредят, тоест няма да е налице загуба на полезни вещества. Специалните готварски книги и групи за подкрепа, били те лично организирани или онлайн, за пациенти със специфични алергии могат да бъдат от голяма помощ и подкрепа.

Изключително важно е да се консултирате с лекар, веднага щом забележите някои от описаните по-горе симптоми или други, които сте проявили, след консумацията на определен вид храна. Той ще Ви предпише определено противоалергично лекарство, в зависимост от симптомите, с указание за приемане. Със сигурност ще трябва да изключите храната/храните, които са отключили реакция и да изпълните следващите напътствия на лекаря.

Извод:

Хранителните алергии са причинени от имунологични реакции към определени видове храни. Щом даден човек заподозре симптомите на хранителната алергия, трябва да потърси лекарски съвет. Лечението се базира основно на избягване на храната/храните, които са причинили реакцията. Хората, които имат хранителни алергии, трябва да се запознаят отблизо и да придобият знания за алергията/алергиите, които имат и да знаят с какво и как техните лекари ги лекуват. Живеем в информационен век и всеки, който поиска, може да получи отговорите на въпросите, за които е отправил запитване.

Изключително важно е да се прави разлика между хранителна алергия и хранителна непоносимост. Двете понятия са различни, макар да имат понякога общи симптоми. В следващата статия ще разгледаме причините, симптомите и диагностицирането на хранителната непоносимост.

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*