Край на йо-йо ефекта сега – здраво тяло завинаги

йо-йо ефект, хранене, диета, съвети

Изключително лесно може да предотвратите неприятния йо-йо ефект, ако знаете причините, които го пораждат. Унищожете ги напълно и се радвайте на здраво тяло в дългосрочен план.

Йо-йо ефектът е един непрестанен телесен кръговрат, в който сваляте килограми и, за жалост, отново качвате (в някои случаи дори двойно). Той се предизвиква, когато правите нездравословни диети, които Ви нанасят повече щети, отколкото ползи. Целта на тази статия е да разобличи порочния цикъл на йо-йо ефекта, помагайки Ви да го разгромите. Ако искате здраво тяло, което да задържите, прочетете следните безценни съвети!


От какво се предизвиква йо-йо ефекта?

готвар- какво предизвиква йо-йо ефект, инфографика

Гладуване

Не лишавайте тялото си от основни хранителни вещества, ако искате да бъдете здрави и енергични. Гладуването е безкомпромисен режим, който ще ви донесе йо-йо ефект. Често красотата на хората се сравнява с тази на цветята, но ние си приличаме с тях само по това. Определено не фотосинтезираме, така че измислени режими, основаващи се само на прием на вода и зареждане със слънчева светлина , няма да Ви помогнат да задържите здравото си и силно тяло в дълъг период от време.

йо-йо ефект гладуване
източник: medicaldaily

Разбулен мит: Все по-често в Интернет пишат колко полезно и ефективно е т.нар. „Лечебно гладуване“. Абсолютно непрепоръчително е да го следвате, ако не сте се консултирали с лекар. В повечето случаи, докторите препоръчват лечебно гладуване на пациенти с определени и строго специфични заболявания. Не си правете експерименти!

Неподходяща и нездравословна диета

йо-йо ефект, нездравосовна диета
източник: myweightlossfun

Бъдете много внимателни с избора си на диета. Често тези с бърз резултат вървят ръка за ръка с йо-йо ефекта. Нека Ви го обясним научно: ако изберете прекалено нискокалорична диета, организмът ще приеме оскъдното количество постъпваща храна като заплаха от глад. Мозъкът Ви се снабдява с енергия, благодарение на калориите от продуктите. Ако те са недостатъчни, организмът освен мастна, ще започне постепенно да разгражда и други тъкани, например, мускулна. Стресът върху тялото ще е много голям, съответно това ще повлияе рязко на психическото Ви състояние.[1] Не правете подобни опити и внимателно четете предложените Ви диети. Ако искате да бъдете напълно сигурни, че диетата ще бъде съобразена изцяло с Вашите показатели, консултирайте се с диетолог.

Рязка промяна

Всеки човек иска да бъде здрав, силен и пълен с енергия. Ако не харесвате външния си вид, започнете постепенно да променяте начина си на хранене и двигателната си активност. Килограми не се свалят от днес за утре. Направете прецизен хранителен план, за да сте сигурни, че шансът за йо-йо ефект е напълно ликвидиран.


Как да избегна йо-йо ефект?

Безценни съвети

йо-йо ефект, продукти, от които тялото ви се нуждае, диета, инфографика

  • Изберете правилната диета. Разбрахте какво причинява нездравословната и неподходяща за организма Ви диета. Правилната, от друга страна, ще Ви донесе радост от постигнатия успех, а именно, свалени килограми, които няма да качите отново. Една полезна диета, поставяща семената на здравословното хранене, се базира на хранителни продукти, от които организмът Ви има нужда и които му носят енергия и сила – риба, месо, зеленчуци, плодове, прясно изцедени сокове и млечни продукти.

Вижте предложения за рецепти от нашата категория “Здравословни

  • Не се връщайте към старите навици. Ако диетата, която сте следвали, Ви е ограничавала от обширна категория продукти, започнете постепенно да ги вкарвате в менюто си. Бъдете премерени в количеството храна, което поглъщате, за да не развиете здравословни проблеми (гастрит, язва), както и отново да върнете килограмите си. Проявете воля и приемете храната като източник на енергия, а не като цел на живота, която носи щастие и успокоение.

 

  • Наблягайте на плодовете и зеленчуците, ограничавайте се от тестените продукти.

 

  • Спортувайте! По време на диетата и след нея, не спирайте да спортувате. Спортът е носител на крепко физическо и психическо здраве, което стимулира и засилва волята. Отидете на фитнес, потичайте в парка или направете серия от упражнения вкъщи, каквото и да е, резултат ще е дълготраен и ще Ви направи много доволни!

Често задавани въпроси за йо-йо ефекта

  • Йо-йо ефектът вреден ли е за моето здраве?“

Отговор: Някои проучвания показват, че йо-йо ефектът увеличава риска от определени здравословни проблеми. Сред тях са: повишено кръвно налягане, висок холестерол, сърдечно-съдови заболявания. Хората, склонни към затлъстяване, не трябва да спират с опитите си да отслабнат. Поддържането на подходящо тегло в норма подобрява жизнените показатели.

Също така, йо-йо ефектът може да има отрицателно влияние върху психическите нагласи на човека. В доста случаи се забелязва обезсърчаване и демотивиране след обратно качване на килограми. Съветът на учените е да приемете йо-йо ефекта не като провал, а като поука – ще разберете къде грешите в правенето на дадена диета и ще се фокусирате върху тези проблемни участъци. Без да се отказвате, защото всеки човек може да постигне мечтите си, ако е достатъчно упорит и старателен.

 

  • Ако отново си върна килограмите, вследствие на йо-йо ефект, по-трудно ли ще ги сваля при пореден опит за отслабване?“

Отговор: Няма разлика в усилията за намаляване на телесното тегло между човек, който постоянно качва и сваля килограми, тоест жертва на йо-йо ефект, и такъв, който сваля за първи път. Повечето проучвания показват, че йо-йо ефектът не влияе отрицателно върху бъдещия опит за сваляне на килограми. Метаболизмът, обаче, се забавя с напредване на възрастта. По-възрастните хора са по-слабо физически активни, в сравнение с младите. Въпреки това, всеки човек, който спортува активно и се храни здравословно, подобрява жизнения си статус.

йо-йо ефект, диета, връщане на килограмите
източник: bestherbalhealth

 

  • Ще натрупам ли повече мазнини в някои части на тялото си, отколкото преди съм имала, заради йо-йо ефекта?“

Отговор: Йо-йо ефектът може да върне предишните Ви килограми (покачвания на теглото от 3 до 5 кг.), както и да донесе големи неблагоприятни промени (покачвания на теглото над 10 – 20 кг.). Някои хора са твърдо убедени, че йо-йо ефектът натрупва повече мазнини около коремната им област. Това са индивиди, които са склонни да развият диабет, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане. Както казахме по-рано, постоянният телесен цикъл може да увеличи риска от определени здравословни проблеми. Проучванията, обаче, не са отчели 100-процентово повишаване на мазнините около коремната област на хора, претърпели йо-йо ефекта, в сравнение с времето преди да започнат да спазват диета. Тоест, генетиката в някои случаи си казва тежката дума, така че трябва добре да знаете вродения потенциал на тялото си.[2]


Обобщение:

За да избегнете коварния йо-йо ефект, направете следните две неща:

  • Намерете подходящата диета за Вас

  • Не спирайте да тренирате


Надяваме се чрез тази статия напълно да сте опознали коварния си враг, за да можете да го унищожите – знаете силните и слабите страни на йо-йо ефекта, докажете на себе си и на близките си, че Вие сте победителят в тази битка с килограмите!

Categories: Диети

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*