5 лесни трика да спестим пари в кухнята

готварски трикове, лесни трикове, здравословни трикове, спестяване на пари, сезонни плодове, готвар

Наскоро излезе изследване на Евростат за стандарта на живот на българите. Според данните, около 35% от българите живеят в крайни материални лишения. Заключението на това изследване е повече от стряскащо – то е гадно, унизително, изключително тъжно. Ето защо решихме да напишем статия, в която да покажем на нашите читатели 5 лесни трика за пестене на пари в кухнята. С тези съвети няма да Ви се налага да се лишавате от най-необходимото за Вашето здраве – вкусната, качествена и добре балансирана храна.
Най-хубавото на тези съвети за спестяване на пари е, че ние ги използваме непрекъснато в нашата кухня, т.е. те реално могат да облекчат сметките ни поне за храна.

  1. Купуване само на сезонни плодове и зеленчуци – Нееднократно в наши рецепти сме споменавали ползата от използването само на сезонни плодове и зеленчуци. От една страна, пресните ябълки, краставици, домати, ягоди, малини и т.н. са много по-сладки, вкусни и полезни. От друга страна, цената им е много по-ниска. На кого е нужно да яде домати през зимата, които освен вкус на пластмаса имат средна цена от 5 лв. за килограм?!
  2. Пазарувайте директно от производителите – Голяма част от продуктите в България са скъпи, заради прекупвачите и големите надценки, които слагат на крайния продукт. Най-лесният и хубав начин да закупим екстра качествени продукти за смешни пари е като пазаруваме директно от производителите. Цената на прясното мляко (от крава с каймак и срок на годност около седмица) на пазара на производителите е 1 лев за 1 литър. За сравнение в търговската мрежа цената е около 2.30 лв. за същото количество и много по-лошо качество с добавени подсладители, консерванти и т.н. На такива пазари изключително лесно се намират евтини и качествени сирена, кашкавали и всякакъв вид животински продукти. За разнообразието и цената на зеленчуците и подправките дори не ни се споменава. Спанак, чиято цена е такава, че  те е срам да си купиш по-малко от килограм, защото струва стотинки. Пакет (от хляб) пълен с изсушени подправки за по-малко от левче. Такива малки пазарчета могат да се срещнат в почти всеки по-малък град и във всяко българско село. Хората от големите градове също лесно могат да намерят такава продукция, в интернет и социалните мрежи е пълно с хора, които продават собствено производство храна. Така хем ние печелим като краен потребител, хем спасяваме малките и средни производители.
  3. Използване на всичко, нека не  изхвърляме храна – Колкото и странно да звучи, крайните потребители изхвърлят най-много храна в световен мащаб. Близо 1/3 от цялата произведена храна се изхвърля. Ние препоръчваме да се купува по-малко като количество хранителни продукти и да използваме максимално техния потенциал. Ето един прост пример: днес за вечеря приготвяме пиле с ориз, класическа българска вечеря – хранителна и много апетитна. Повечето хора правят грешката да изхвърлят (или дадат на домашните любимци) костите, които са останали след изяждането на месото. Голяма грешка! Всички месни бульони се правят на основата на печени кокали. Вместо да ги изхвърляме, слагаме костите в студена вода, добавяме обелки от лук (да, обелките от лук също се готвят), крайчета и обелките от морков, обелки от чесън. Вече имаме основата за супер изискан и вкусен бульон, а продуктите за него са само от остатъци. Впрочем техниката да се използва всичко от продуктите (дори обелките от лук), които са сравнително евтини, е взаимствана от професионалните ресторанти. Защото добър готвач не е този, който готви със скъпи съставки, а този, който извлича максимално техните полезни и вкусови качества.
  4. Избягване на купуване на излишни уреди/аксесоари – Търговците на кухненски приспособления всячески се опитват да ни накарат да си купим редица безполезни уреди, които в повечето случаи използваме два-три пъти и после забравяме за тях. Ако се опитаме да изброим всички ненужни вещи, които в последните години наводниха пазара, няма да ни стигне цялата статия. Ето един пример за безумните вещи, които се предлагат на пазара – ножица за подправки. Да, наистина има ножица за подправки, колкото и безумно да Ви звучи. Това представлява ножица с няколко остриета. На пазара такъв уред може да се намери със средна цена от 7 лв. Най-хубавото на този уред е, че той спокойно може да бъде заменен с обикновен кухненски нож и дъска или обикновена ножица от 2 лв. Тук списъкът спокойно може да се допълни с уреди за варене на яйца, за рязане на ябълки, чопъри и т.н. Нека не се заблуждаваме по хубавите реклами и специални “промоции”. В нашата кухня имаме правило за купуване на кухненски уреди. То гласи, че ако даден уред не съчетава поне 3 функции или не се използва всеки ден, то той е напълно безполезен.
  5. Отглеждане на подправки/продукти – Свежите подправки в последните години са  голям деликатес на пазара, като цената на някои от тях ни учудват значително. Така например може да срещнем познати подправки от градината на баба, като босилек или мента (джоджен), старателно подредени в пластмасови тарелки, струващи 2-3 лв. за няколко стръка. Самостоятелното оглеждане на всякакви видове хранителни култури звучи много по-трудно, отколкото е в действителност. Нищо  не ни пречи да купим семена от любимите си подправки и да ги отглеждаме на терасата, например или да заменим стайните цветя  със свежи подправки. За по-голямата част от подправките не са ни нужни дори саксии, спокойно можем да използваме кофички от кисело мляко или подобен съд. Отглеждането на подправки (по възможност плодове и зеленчуци) освен ненатоварващо семейния бюджет, е и изключително полезно. Така няма да се чудите постоянно с какво мазило или химикал е напръскано растението, за да има търговски вид.

В последните години различни проучвания водят до извода, че българите започват да се хранят с все по-нискокачествени продукти, което се отразява негативно на здравето им. Дори не ни се изброяват всички сирена и кашкавали с палмови масла и всевъзможни заемки. Нека не забравяме, че колкото и лошо да е финансовото ни състояние в момента, в близкото минало българската домакиня се е справяла в далеч по-трудни времена и недоимък. Това обаче никога не е било основание или оправдание за лоша и некачествена храна. Нека не бъде и за нас.

Categories: Готвене

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*