5 подходящи храни за планина

храна за планина

Лятото, освен сезон за море, е такъв и за планина. От изключително голямо значение е какво ще сложим в раницата си, защото в гората няма магазини, от които да си купим нещо забравено или такова, на което не можем да намерим място. Преходите натоварват и изтощават тялото, хубавата и качествена храна е гарант, че няма да се чувствате отпаднали и уморени след разходка в планината. Ето 5 храни, които са изключително подходящи за преходи.


1. Сандвичи 

Готвар, рецепта - Лесни сандвичи за планина

Положителни страни:

  • Евтини – Домашно направени или закупени от магазина, сандвичите са достъпен начин за справяне с глада. Ние, разбира се, Ви съветваме да си направите сами. Повечето купени сандвичи съдържат в себе си сосове на основата на майонеза, които не са подходящи за преходи през лятото.
  • Лесни за ядене – консумират се с ръце, не изискват специално оборудване и допълнителни консумативи.
  • Хранителни – добре направеният сандвич съдържа разнообразни хранителни вещества. Хлябът е богат на въглехидрати, шунката и кашкавалът носят протеини и мазнини, зеленчуците – фибри и вода.
  • Компактни – направете един хляб на сандвичи и го върнете в опаковката, в която е бил, така направихме и ние в рецептата долу.

Отрицателни страни:

  • Нетрайни  Не са подходящи за дълги преходи, защото месото и кашкавалът в тях няма да издържат на жегата и ще се развалят. Най-малко се нуждаете от хранително натравяне сред природата.
  • Сухи – както вече споменахме в сандвичите за планина не е желателно да се слага сос. Най-известните сосове за сандвичи са кетчуп и майонеза, които са неподходящи за планина, защото се развалят много лесно. Това от своя страна прави сандвича сух.

Лесни сандвичи за планина


2. Шоколадови десертчета

Готвар, рецепта - готвар кат

Положителни страни:

  • Енергийни  Шоколадовите десертчета са много богати на захар. В планината са изключително подходящи за къси и натоварващи преходи. Енергията, която те ще Ви донесат, е мигновена.
  • Хранителни – в 100 гр. шоколадово десертче (в зависимост от марката и производителя) се съдържат близо 500 калории. В 100 гр. боб се съдържат средно 100 калории. В ежедневието ни изразът „много калории“ има отрицателен смисъл. В планината това означава жизненост и енергичност.
  • Компактни – Шоколадовите десертчета са малки и лесни за носене. Могат спокойно да се поберат в малките джобове на раницата, които често остават празни.

Отрицателни страни:

  • Кратка енергия – Както вече споменахме шоколадовите десертчета са добър избор за кратки и трудни терени. Енергията, която дават се усеща мигновено, но е краткотрайна. При по-дълги преходи десертчетата оставят чувство за неситост и глад.
  • Разтапяне – Шоколадът е изключително податлив на висока температура. Дългото носене в раница, особено през лятото означава, че шоколадът ще се разтопи. Хубаво е когато ги носим в планина, да ги оставим за една вечер във фризера, за да стегнат добре.

Лесен Готвар-Кат с две съставки


3.Консерви

храна за планина
източник: amoils

Положителни страни:

  • Не изискват специално съхранение – Това ги прави подходящи за няколко дневни преходи.
  • Достъпни са – повечето консерви (освен специализираните за планина) се намират в почти всички хранителни магазини, също така са много евтини.
  • Разнообразни – съществуват стотици видове консерви- с боб, с риба, с месо. Разнообразието от съставки гарантира, че организмът Ви ще получи всички нужни за правилното му функциониране вещества. (Вижте нашата статия – “Здравословно хранене – 10-те най-важни стъпки“).
  • Мултифункционални – могат да се подгряват директно на огън. Металната опаковка може да се ползва за подгряване на вода, за направа на котлон и др.

Отрицателни страни:

  • Средно компактни – една обикновена консерва царевица например тежи 440гр. Реалното съдържание на царевица е 276 гр. Останалият грамаж е опаковка+ вода, която няма голяма хранителна или вкусова стойност, т.е голяма част от тежестта е нехранителна.
  • Лош вкус – Повечето консерви (тези, които не са специално предназначени за оцеляване) са направени от нискокачествени продукти. Ако случайно, когато си купите рибни филета от магазина се зачудите какво се случва с другите части, с по-ниско качество, като част от главата и опашката – купете си консерва със скумрия в доматен сос и ще разберете.
    Когато ходим в планина, храната е много по-вкусна. Това не означава, че трябва да ядем боклуци. Проверявайте съдържанието на опаковките на консервите. Много е важно, когато избираме консерви да се опитаме да сметнем цената на продуктите в нея, тоест ако средната цена за килограм телешки шол е 20 лв, консервата телешко варено (от 250 гр.) няма как да е е 2-3лв., без това да буди подозрения.

4.Храна за оцеляване (лиофилизирана  храна)

Положителни страни:

  • Леки – тази храна е специално развита за космонавти, но в последните години е популярна и при планинарите. Повечето продукти са лиофилизирани (извадена е водата от тях), което ги прави изключително леки.
  • Хранителни – Начинът, по който се суши храната е един от най-добрите за запазване на полезните ѝ вещества.
  • Компактни – В много малко място в раницата, може да вземем продукти, които да ни стигнат за няколко дни. Не изискват никакви допълнителни съдове. Съществуват храни, които се затоплят без да е нужен огън. Просто натискаме плика и храната се загрява вътре в него.
  • Подходящи за всякакъв вид преходи  Това е специализирана храна, която е много добре разработена. Тя е подходяща както за бързи и натоварващи преходи, така и за дълги. Просто трябва да си изберете вид храна (измежду плодове, месо, риба, зеленчуци и т.н)

Отрицателни страни:

  • Цена – Както вече споменахме, това е специализирана храна, която е доста по-скъпа от обикновената.

5. Суров ориз/ спагети

храна за планина
източник: angelikaskitchen

Положителни страни:

  • Подходящи за дълги преходи Оризът и сухата паста (наричаме я условно спагети) съдържат в себе си големи количества въглехидрати, които се смилат по-бавно от организма. Те ни доставят енергия за повече време. Разбира се, ние Ви препоръчваме да използвате кафяв ориз и пълнозърнести спагети, които ще Ви накарат да се чувствате по-сити за повече време.
  • Лесни за съхранение  И двата продукта не изискват особено внимание. Мятаме ги в раницата и готово. Няма да се развалят или да се разтопят от жегата.
  • Компактни – Един килограм сух ориз може да стигне на един човек за 2-3 дена преход и не заема много място. Съветваме Ви да не ядете една и съща храна. Разнообразието на продукти доставя различни вещества, които помагат тялото да работи пълноценно и да чувства по-малко умора.

Отрицателни страни:

  • Изискват готвене – Носенето на негодни за директна консумация храни изисква хабене на повече калории. Докато хората около вас се хранят, Вие тепърва трябва да палите огън и да готвите.
  • Нужда от източник на вода – За да стане годен за консумация 1 килограм ориз се нуждае от около 2, 5 до 3 литра вода. Това означава, че или трябва да имате близък източник на прясна вода, или да я носите със себе си. Второто решение моментално неутрализира положителната страна „компактност“.
  • Нуждаят се от допълнителна посуда  За да сготвите пастата и ориза, Вие трябва да носите със себе си съд, в който да ги сварите.

Препоръчително е, когато ходите в планината да не забравяте, че не сте Беър Грилс.
Природата, освен красива е и сурова – не прощава на неподготвените. Трябва да оптимизирате достатъчно добре раницата си, за да имате достатъчно място за храна и вода. Лек път!

Categories: Други

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*