- Отнема общо
- 20 mins
- Време на готвене
- 15 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- March 7, 2017
- 200 гр
- Тесто за пица
- 100 гр
- Бекон
- 100 гр
- Кашкавал
- 1 брой
- Кромид лук
- 1 скилидка
- Чесън
- 20 ml
- Зехтин
- 100 гр
- Доматено пюре
- 100 ml
- Вода
- 2 щипки
- Сол
- 2 щипки
- Черен пипер
- 1 щипка
- Захар
Всички обичат пица – тя е хрупкава и едновременно сочна, сравнително лесна е за приготвяне и може да се експериментира с всякакви видове плънка. Понякога обаче приготвянето на любимите храни е невъзможно, поради отсъствието на уред, с който да я приготвим. Ето защо решихме да разработим рецепта за пица, която да се приготвя само и единствено на котлон. Рецептата за пица на тиган с бекон и спанак е лека носталгия към студентските години, в които наличието на печка беше излишен лукс.
Пицата на тиган се получи толкова добре, че самите ние се очаровахме от резултата, който с нищо не подсказваше, че не е използвана фурна. Тя е най-доброто нещо, което можете да постигнете в екстремни условия, но с малко желание и амбиция. Ако искате, можете да я направите и във фурната. Но ще загубите студентския вкус! Както и малко повечко време.
Забележка:
За направата на тесто сме използвали рецептата за лесно тесто за пица, която може да намерите тук.
Ако сте почитатели на домашната кухня, която е изцяло домашна, можете сами да приготвите и доматения сос. Така основата ще бъде още по-вкусна.
Разгледайте и другите ни предложения за домашни пици. Може би ще ви изненадаме:
Пица с шоколад, ягоди и сметана
- Направа на соса. Сосът в тази рецепта е изключително бърз и лесен, но резултатът е смайващ. Запържваме лука и чесъна (нарязани на ситно) в мазнината на средно силен котлон, докато покафенеят леко. Добавяме доматеното пюре, разредено със студена вода. Подправяме с щипка захар, сол и черен пипер. Оставяме на котлона за около 5-6 минути, докато сосът се редуцира наполовина.
- Разточване. Най-сръчният и практичен начин за разточване на тесто за пица е с ръце - леко притискаме тестото в центъра и разтягаме към краищата. Важно е да не забравяме, че хубавата пица има неправилна форма – не си играйте да правите идеален кръг. Не намазнявайте предварително повърхността, на която разточвате, защото тестото ще се свива (така му влияе мазнината).
- Печене. Слагаме тестото в студен ненамазнен тиган, след което поставяме тигана на котлона. Първоначално на средно силен котлон за около 2-3 минути, след което усилваме котлона на силен. Печем, докато тестото придобие лек загар (би трябвало да отнеме около 5 минути). Изключваме котлона и обръщаме тестото на другата страна (така че вече опечената страна да е отгоре).
- Сглобяване. Намазваме пицата (върху вече запечената страна) с доматения сос, отгоре поставяме слайсовете бекон и накрая рендосания кашкавал. Отново връщаме на котлона на силна степен. Печем около 2-3 минути, след което слагаме похлупак. Това се прави, за да може кашкавалът да се разтопи и пицата да се задуши леко. Оставяме с похлупак още 3-4 минути. Накрая гарнираме готовата пица с пресен спанак.
No comments yet, be the first to leave one!