Пълнени тиквички с мус от сирене и ментово олио

Отнема общо
60 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
2 people
Вид
Предястие
Рецепта от
От
10 листа
Мента
2 стръка
Копър
50 гр
Кисело мляко
100 ml
Олио
2 броя
Домат
2 броя
Червени чушки
2 броя
Тиквички
250 гр
Краве сирене
1 скилидка
Чесън
3 щипки
Сол
3 щипки
Черен пипер
3 щипки
Чили пипер
1 ч. л.
Балсамов оцет
Пълнени тиквички с мус от сирене и ментово олио

Едно от най-хубавите неща на това да живееш в страна с разнообразен климат е многообразието от пресни и сезонни продукти и всичките вариации, които можеш да сготвиш с тях. В нашата кухня малко по малко тежката и засищаща храна започва да отстъпва на по-леките пролетно – летни предложения. Обещаваме Ви, че рецептата за пълнени тиквички с мус от сирене, печена чушка и ментово олио е много по-лесна за изпълнение, отколкото звучи.

Пълнени тиквички с мус от сирене и ментово олио

Ако сте почитатели на тиквичките и всички здравословни рецепти, в които те са основен продукт,

…Може да опитате да си приготвите и лека супа от тиквички. Ние я гарнираме с щипка изненадваща изобретателност. Вижте също и рецептата ни за печени тиквички с лесен доматен сос и кашкавал.

Пълнени тиквички с кайма и домати

Мусът от сирене може да включва разнообразни видове сирене, в различни съотношения. Може да започнете да експериментирате на основата на класическия мус от краве сирене с босилек и зехтин. От там нататък може да импровизирате с презентацията – да оформите снежен човек от сирене за парти, да добавите маслини и да зарадвате децата си със забавни пингвини от мус или дори да го превърнете в прекрасен десерт. Той се приготвя за 5 минути – трюфели от сирене и домашно сладко.

Нашата любима салата с мус от сирене:

Салата с чушки и мус от сирена

  1. Печене на тиквичките. Режем тиквичките по дължина с дебелина около половин сантиметър. След това трябва да ги запечем. Можете да използвате скара, тиган или фурна. Ние решихме да използваме фурната, защото ще стане най-бързо и лесно. В леко намазнена тавичка нареждаме тиквичките, посоляваме с щипка сол, черен и чили пипер. При тиквичките слагаме да се пекат и чушките. Тиквичките печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 7- 10 минути или докато тиквичките не омекнат и хванат лек загар. След като ги извадим, връщаме чушките за още поне 10 минути или докато се опекат, омекнат и почернеят отвън.
    2487
  2. Направа на муса. Нарязваме на ситно копъра и чесъна. В купа слагаме сиренето, киселото мляко, 1/3 от олиото, 2 щипки черен и чили пипер и нарязаните чесън и копър. С помощта на вилица начупваме сиренето и разбъркваме добре до получаване на хомогенна смес. Ако не Ви се занимава да бъркате на ръка, можете да използвате пасатор или блендър за направата на муса.
    2485
  3. Пълнене на муса. Изваждаме чушките от фурната, завиваме ги в найлонова торбичка за около 10 минути, защото по този начин после ще се обелят много по-лесно. В купички за крем-карамел поставяме стреч фолио, върху него започваме да редим резените тиквички. Важно е парчетата тиквички да се застъпват леко, както по стените на съда, така и на дъното. След като сме наредили тиквичките, започваме да пълним с муса. Слагаме 2 супени лъжици мус и притискаме добре сиренето. Поставяме отгоре парче обелена червена чушка, след което повтаряме процедурата. Не пълним сместа до горе, за да можем да завием с крайчетата тиквичките. Целта е да се получи калъп от тиквички, пълнени с мус.
    2490
  4. Охлаждане. С помощта на фолиото завързваме стегнат възел. Това се прави, за да може сиренето да полепне още по-добре по тиквичките. Оставяме напълнените формички в хладилник за минимум 30 минути.
    2486
  5. Направа на ментовото олио. В купичка поставяме ментовите листа, щипка сол, олиото и балсамовия оцет. С помощта на пасатор пасираме добре до хомогенна смес.
    2493
  6. Сервиране. Малко преди да сервираме, обръщаме формичките, след това внимателно премахваме стреч фолиото. Сервираме пълнените тиквички с нарязани домати и заливаме обилно с ментовото олио.
    2491

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*