- Отнема общо
- 30 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Десерт
- Рецепта от
- От
- March 18, 2018
- 20 гр
- Кокосови стърготини
- 3 с. л.
- Сусамов тахан
- 3 с. л.
- Чия
- 150 гр
- Суров микс от ядки
- 25 броя
- Фурми
- 70 ml
- Вода
Рецептата ни за постни бонбони с фурми е прекрасно решение за хора, които постят или спазват постоянна веган диета. От една страна са сладки и малки, което ги превръща в прекрасното решение за балансиран десерт. От друга страна са хранителни (и много засищащи) и бързи за приготвяне. Това ги превръща в прекрасната закуска без животински продукти. Само два бонбона са достатъчни, за да ни дадат сили и ситост докато дойде време за обяд. Може да си ги приготвите в неделя и така имате прекрасна бърза и полезна закуска за цялата седмица, която да хапнете набързо преди работа. Може дори на път за работа.
Относно хранителните достойнства на прекрасните ни постни бонбони с фурми
В рецептата за постни бонбони с фурми сме включили колкото се може повече суперхрани. Не само защото са модерни, но и защото са здравословно и бързо решение на нуждите на организма ни. Ето защо:
Фурмите
Само в една чаена чаша фурми се съдържат 27% от препоръчителния дневен прием на калий и 48% от необходимите фибри за деня.
Фурмите също са източник на желязо, калций, цинк, мед и минерали. Ако ги вземете пресни, могат да издържат като годни за консумация с няколко месеца.
За нашата рецепта най-доброто решение са едри пресни фурми. Най-добрите на пазара обикновено са иранските.
Чията
Макар и да й се носи лоша слава (вероятно заради високата пазарна цена), чията наистина заслужава място на трапезата ни. Особено, ако се лишаваме от животински продукти. Ето защо:
На първо място чията забавя храносмилането. Именно това вълшебно действие ни позволява да останем сити, без да заблуждаваме организма си. Калориите се освобождават бавно и ни енергизират трайно. Освен това поема 10 пъти собственото си тегло във вода, което помага за хидратирането на организма трайно.
Като се вземе предвид съотношението грам към хранителни вещества, чията съдържа 3 пъти повече желязо от спанака, 15 пъти повече магнезий от броколите, 6 пъти повече калций от млякото и два пъти повече калий от бананите.
Има ли нужда да ви убеждаваме колко полезни са суровите ядки? По-добре да се захващаме с лесните и полезни бонбони, за да усетите сами ефектът от здравословна и хранителна постна закуска.
Другите ни идеи за постни десерти:
- Подготвяне на фурмите. 25 фурми се обезкостяват и нарязват на ситно. Може и да ги раздробим с вилица - както ви е по-удобно. Все пак Вие сте си господар в собствената кухня.
- Подготвяне на ядките. 150 грама суров микс от ядки се натрошават или накълцват на ситно. Но не натрошени на прах, за да се усеща вкусът и консистенцията на ядките в бонбоните накрая. Обикновено суровият микс от ядки съдържа изсушени плодове - стафиди или боровинки. Може да ги накълцате или да ги запазите цели - решете как ще ви се хареса повече. Добре е около 50 грама от микса да бъдат сушени плодове. Останалите 100 грама могат да бъдат всякакви сурови ядки - лешник, кашу, бадем. Каквото обичате най-много.
- Подготовка на чията. 3 с.л. чия се заливат с вода. Водата трябва да е колкото да покрие изцяло зърната от чия. Съдът се покрива с кърпа или стар вестник. Накиснатата чия се оставя настрана. Трябва да поеме водата изцяло. Ако използвате топла вода, би следвало попарването да стане по-бързо. За да ускорите допълнително процеса, може да разбърквате честичко. Не би трябвало да ви отнеме повече от 15 минути. Важно е чията да поеме цялата вода.
- Омесване на бонбоните. Чията, ядките и фурмите се смесват с 3 с.л. тахан. Може да добавите и малко от кокосовите стърготини. Сместа се обърква и се омесва сладка бонбонена смес.
- Оформяне на бонбоните. Бонбоните се оформят в такъв размер, в какъвто предпочитаме. Оформят се с ръце. Важен трик - оформянето става по-лесно, ако ръцете ви са леко мокри. Така лепкавата смес няма да се разпада или да полепва по дланите. Всяко оформено бонбонено топче се овалва в кокосови стърготини.
- Охлаждане. Вече готовите бонбони са годни за консумация. Но става по-вкусни, ако остана да стегнат за няколко часа в хладилник. Или за през нощта. Трайността на продуктите е дълга. Трайността на бонбоните зависи от способността ви да издържите на изкушението.
No comments yet, be the first to leave one!