- Отнема общо
- 60 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 15 people
- Вид
- Предястие
- Рецепта от
- От
- December 18, 2016
- 3 зърна
- Бахар
- 1 ч. л.
- Ким
- 2 ч. л.
- Кимион
- 4 броя
- Дафинов лист
- 2 ч. л.
- Копърово семе
- 2 ч. л.
- Черен пипер
- 5 с. л.
- Червен пипер
- 2 кг
- Морска сол
- 2 кг
- Телешки шол
- 3 ч. л.
- Чесън на прах
Чувстваме се длъжни в седмицата, в която ще Ви показваме постни манджи, да включим и традиционни месни деликатеси. Един от тях е нашето предложение за лесна пастърма от телешки шол.
В българската кулинарна традиция пастърмата, освен много вкусен деликатес, е и средство за оцеляване. В миналото е било невъзможно дългото запазване на месото. Ето защо хората предимно са консервирали месо, посредством сушене.
Правилната обработка на месото позволява то да се съхрани в продължение на месеци. Ще Ви покажем как да си направите вкусна и бърза телешка пастърма.
Най-честата грешка, която се допуска при правенето на домашни мезета е, че се правят на равни по големина парчета.
В повечето рецепти ще прочетете, че месото трябва да е около половин килограм. То ще съхне около два месеца и накрая ще имате готово огромно количество месо, което няма как да изконсумирате наведнъж и ще трябва да го слагате във фризера. Ние Ви препоръчваме, когато правите пастърма, да оформите парчетата с различна големина – малки, средни и големи. Така малките ще станат преди големите, след това средните и т.н., тоест ще имате прясно и хубаво месо постоянно, в продължение на няколко месеца.
Приготвяне на домашна луканка – в търсене на съвършения вкус
Ако и вие като нас сте ентусиаст по приготвянето на обилно количество суха домашна зимнина, може да разгледате рецептите ни за:
Домашен свински суджук с праз и и уиски (като уискито тук може да замените с българска ракия)
- Нарязване на месото. Както вече споменахме, хубаво е месото да бъде нарязано на различни парчета. Ако в месото има жили и ципи, Ви съветваме да ги премахнете.
- Осоляване на месото. В дълбок съд слагаме морска сол, колкото дъното да се покрие с около сантиметър, а след това слагаме един ред месо. Покриваме месото със сол. Редуваме ред сол, ред месо. Последният ред трябва да е със сол. Оставяме на студено за около 18-20 часа.
- Измиване на месото. Изваждаме месото от солта. Измиваме го добре под течаща вода и го оставяме отново във вода за около 1 час. Накрая нареждаме парчетата върху хартия за готвене или вестник и ги оставяме да се изцеждат за около 2-3 часа.
- Направа на подправките. Всички подправки, без червения пипер, запичаме на силен и сух тиган за около 30 секунди. Прибавяме подправките при червения пипер и ги накълцваме с нож или мелим в мелничка. Разбира се, тук е моментът да отбележим, че нашата пастърма се получава с много наситени вкусове и присъствието на подправките е доста силно. Вие, разбира се, можете да добавяте или отнемате от количеството в зависимост от вкуса си.
- Паприковане. Всяко парче месо овалваме в подправките. Всяко едно завързваме с връв и окачваме да виси на студено и проветриво място. Парче месо дълго около 10 см., широко 5 см. и дебело 3 см., трябва да е готово за около 7 дни. Най-лесният начин да разберете кога е готово месото е чрез пробване.
No comments yet, be the first to leave one!