- Отнема общо
- 60 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 2 people
- Вид
- Предястие
- Рецепта от
- От
- May 31, 2017
- 10 листа
- Мента
- 2 стръка
- Копър
- 50 гр
- Кисело мляко
- 100 ml
- Олио
- 2 броя
- Домат
- 2 броя
- Червени чушки
- 2 броя
- Тиквички
- 250 гр
- Краве сирене
- 1 скилидка
- Чесън
- 3 щипки
- Сол
- 3 щипки
- Черен пипер
- 3 щипки
- Чили пипер
- 1 ч. л.
- Балсамов оцет
Едно от най-хубавите неща на това да живееш в страна с разнообразен климат е многообразието от пресни и сезонни продукти и всичките вариации, които можеш да сготвиш с тях. В нашата кухня малко по малко тежката и засищаща храна започва да отстъпва на по-леките пролетно – летни предложения. Обещаваме Ви, че рецептата за пълнени тиквички с мус от сирене, печена чушка и ментово олио е много по-лесна за изпълнение, отколкото звучи.
Ако сте почитатели на тиквичките и всички здравословни рецепти, в които те са основен продукт,
…Може да опитате да си приготвите и лека супа от тиквички. Ние я гарнираме с щипка изненадваща изобретателност. Вижте също и рецептата ни за печени тиквички с лесен доматен сос и кашкавал.
Мусът от сирене може да включва разнообразни видове сирене, в различни съотношения. Може да започнете да експериментирате на основата на класическия мус от краве сирене с босилек и зехтин. От там нататък може да импровизирате с презентацията – да оформите снежен човек от сирене за парти, да добавите маслини и да зарадвате децата си със забавни пингвини от мус или дори да го превърнете в прекрасен десерт. Той се приготвя за 5 минути – трюфели от сирене и домашно сладко.
Нашата любима салата с мус от сирене:
- Печене на тиквичките. Режем тиквичките по дължина с дебелина около половин сантиметър. След това трябва да ги запечем. Можете да използвате скара, тиган или фурна. Ние решихме да използваме фурната, защото ще стане най-бързо и лесно. В леко намазнена тавичка нареждаме тиквичките, посоляваме с щипка сол, черен и чили пипер. При тиквичките слагаме да се пекат и чушките. Тиквичките печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 7- 10 минути или докато тиквичките не омекнат и хванат лек загар. След като ги извадим, връщаме чушките за още поне 10 минути или докато се опекат, омекнат и почернеят отвън.
- Направа на муса. Нарязваме на ситно копъра и чесъна. В купа слагаме сиренето, киселото мляко, 1/3 от олиото, 2 щипки черен и чили пипер и нарязаните чесън и копър. С помощта на вилица начупваме сиренето и разбъркваме добре до получаване на хомогенна смес. Ако не Ви се занимава да бъркате на ръка, можете да използвате пасатор или блендър за направата на муса.
- Пълнене на муса. Изваждаме чушките от фурната, завиваме ги в найлонова торбичка за около 10 минути, защото по този начин после ще се обелят много по-лесно. В купички за крем-карамел поставяме стреч фолио, върху него започваме да редим резените тиквички. Важно е парчетата тиквички да се застъпват леко, както по стените на съда, така и на дъното. След като сме наредили тиквичките, започваме да пълним с муса. Слагаме 2 супени лъжици мус и притискаме добре сиренето. Поставяме отгоре парче обелена червена чушка, след което повтаряме процедурата. Не пълним сместа до горе, за да можем да завием с крайчетата тиквичките. Целта е да се получи калъп от тиквички, пълнени с мус.
- Охлаждане. С помощта на фолиото завързваме стегнат възел. Това се прави, за да може сиренето да полепне още по-добре по тиквичките. Оставяме напълнените формички в хладилник за минимум 30 минути.
- Направа на ментовото олио. В купичка поставяме ментовите листа, щипка сол, олиото и балсамовия оцет. С помощта на пасатор пасираме добре до хомогенна смес.
- Сервиране. Малко преди да сервираме, обръщаме формичките, след това внимателно премахваме стреч фолиото. Сервираме пълнените тиквички с нарязани домати и заливаме обилно с ментовото олио.
No comments yet, be the first to leave one!