Житен режим, Лунна диета и прочие – митове и факти

Житен режим, Лунна диета и прочие

В интернет пространството постоянно се разменят съвети за начин на живот, стил на обличане, поведение, възпитание и т.н. Тези мъдри съвети се предават от уста на уста и намират все повече последователи. Разбира се, в това няма нищо лошо, стига съветите да не се животозастрашаващи и да включат консумиране на урина, лекуване с ток и подобни практики (из архивите на предаването “На кафе”).

Тази статия няма да е завладяна от саркастичен тон за нашумели хранителни практики; няма за цел и да промотира определен продукт или уред, с който ще отслабнете за ден или два. Просто такъв не съществува.

Ще бъдем максимално обективни и ще ви дадем научно и логично обяснение защо дадени режими не са особено полезни в дълготраен план и какво е тяхното влияние върху организма ви.

Нека не губим време, а час по-скоро да се заемем с дисекцията на народните мъдри съвети в интернет.

I. Житен режим на Петър Дънов – последователите на Петър Дънов (спорна личност в българската история) и други хора започнаха да следват житния режим (пост) на 2-ри февруари, задължително точно след Пълнолуние. Консумират в продължение на 10 дни (препоръчителни) само жито, ябълки, орехи и мед – разбира се в определени количества, а не на корем. За деня са предвидени 100 грама жито, 3 ябълки, 9 ореха и 3 лъжици мед, разделени на 3 хранения. Твърдят, че организмът им се изчиства от всички натрупани вредни вещества през зимата, като допълнителен бонус отслабват и настроението им се повишава – много по-ведри и положително настроени са към света.

Дисекция: сами по себе си продуктите, които се консумират по време на житен режим, са изключително полезни за човешкия организъм. Житото е богато на калий, фосфор, калций, магнезий, витамини. Съдържа 325 калории на 100 грама и лесно се усвоява от хранителната система. Ябълките са отличен източник на фибри, а медът от своя страна съдържа много полезни вещества, които повишават жизнената дейност на организма.

Какво се случва обаче, когато лишите организма си от прием на разнообразни вещества и му зададете определени рамки? Първо, трябва да бъдете особено внимателни към знаците, които вашето тяло ви изпраща. Когато спазвате подобен житен режим , получаването на хранителни проблеми е често срещано. Трябва да бъдете особено бдителни, за да не се окаже, че от прекомерно желание да свалите набързо 3-4 кг, сте си докарали гастрит, язва или хранителна алергия. Основният аргумент на последователите на житния режим е, че пречистват тялото си – детоксикират го.

житен режим, лунна диета, Петър Дънов, здравословно хранене, хранителен режим, физически упражнения, готвар

Препоръки: вместо да се спрете на толкова суров към тялото ви режим, може да потърсите информация за други детоксикиращи варианта. Започнете плавно и си маркирайте единия уикенд (два дни) от месеца за детоксикиране.

Консумирайте повече сурови плодове и зеленчуци. Пийте повече вода и за закуска си направете плодов сок (микс от портокал, морков, ябълка, каквото прецените). Изключете приема на червено месо, тестени и сладки изделия, цигари, алкохол и т.н. Ако имате воля, продължете цяла седмица! Важно е да се храните разнообразно, да избягвате вредните храни от типа на junk food и да не стресирате по никакъв начин организма си. Повече съвети за здравословно хранене, може да намерите тук – Здравословно хранене – 10-те най-важни стъпки.

Извод: всеки един човек се изкушава от мисълта, че за 5-10 дни ще свали всички излишни килограми и ще постигне желаната фигура. На практика, често се получава йо-йо ефект и много бързо осъзнавате, че не това е начинът за дълготрайно задържане на определени килограми. Ако имате проблем с килограмите, със сигурност режимът на Петър Дънов не е най-добрият начин за сваляне на килограми. Бъдете разумни и се консултирайте с диетолог. Той ще ви изготви примерен хранителен план, който да следвате – чрез разнообразния прием на хранителни вещества, ще се чувствате много по-активни и положително настроени, защото ще знаете, че промяната няма да е за седмица, а за години.

Митове и легенди: щом прочетете някъде, че житото трябва да престои в стаята, където спите, защото има лечебни сили и генетично се свързва с вас, подходете скептично към последващите съвети и потърсете логични връзки меду това, което е казано и това, което в действителност се случва.

житен режим, лунна диета, www.gotvar.bg

II. Лунна диета – още може да се срещне под името “течна” диета. Тя започва, когато Луната навлиза в определен етап и завършва ден (24 часа) по-късно. По време на диетата се пият само течности (от 2 до 4 литра) – препоръчително е да е само вода. Съветват да се прави веднъж месечно.

Дисекция: по своята същност това е детоксикиращ режим, който изключва приема на храна в рамките на ден, няколко пъти в месеца.

Препоръки: ако имате здравословни проблеми, без значение от какво естество са те, задължително се консултирайте с лекар, преди да подложите организма си на лунната диета. На много хора може да им звучи странно, но всеки организъм е различен – особено ако решите да я продължите повече дни или няколко пъти в месеца.

Извод: препоръчително е да се консултирате с диетолог/лекар, ако имате здравословни проблеми и решите да направите лунната диета. Ако сте здрави и сами изготвяте и оформяте хранителните си навици, лесно ще се осведомите и ще прецените дали е нужно да спазвате такъв ден в месеца.

Ако се храните нездравословно с увеличен прием на сложни въглехидрати (тестени изделия, сладки изделия и т.н.), този ден няма да ви носи никаква полза. Сигурни сме, че разумните хора сами осъзнават колко е важно да приемат разнообразни хранителни вещества, без да се лишават от някои, разпределяйки ги пропорционално. По този начин няма да е нужно да спазвате странни режими, които е по-вероятно да не ви донесат никакъв резултат.

житен режим, лунна диета, Петър Дънов, здравословно хранене, хранителен режим, физически упражнения, готвар

Митове и легенди: нека го кажем по по-изискан начин, Луната не се интересува от вас и проблемът ви с килограмите. Веднага щом прочетете някое подобно магично или мистично твърдение, непременно го отхвърлете. Всеки един от нас иска да се чувства специален и често границата с реалността се губи. Хороскопи, прогнози, ретрограден Меркурий – неща, които имат силата да ни заинтригуват, защото са лесно смилаеми и какво по-хубаво от това друг да ти е виновен, че си загубил определена сума пари – ретроградният Меркурий сигурно ти е имал зъб.

Завършваме с препоръката да търсите дълготрайния ефект в дадено начинание – започнете да се храните здравословно, знаем, че на повечето хора звучи плашещо и безвкусно, но ще се учудите колко сте грешали. Включете активна физическа дейност поне няколко пъти в седмицата – не е нужно да припадате. Започнете с разходки или ходене пеша, може да включите любимо занимание – народни танци, зумба, аеробика и да стигнете до фитнес или до трениране у дома. Тогава много по-лесно ще филтрирате подобни хранителни режими с краткотраен ефект и залъгващо описание.

Относно доброто настроение, не се опитвайте да го постигнете с плацебо ефект. Да, неизменно това, че сте си качили снимка на купичката жито в профила ви с надпис “Добро утро. Feeling positive” ще ви донесе няколко харесвания, които ще ви повишат самочувствието, но това ли е смисълът? Доброто настроение е съпътствано от вътрешна хармония между начина, по който изглеждате и по който се чувствате. Хапвайте здравословно, тренирайте редовно, четете интересни книги и се отдавайте на приятните за вас неща – ето в този случай няма да ви се наложи да потърсите помощ от Луната, защото вече сте се научили да разчитате на себе си!

Прочетете още:

Искате да изчистите мазнините от корема? Променете тези 7 неща в ежедневното си хранене!

Categories: Диети

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*