Перфектната пържола – 6 лесни трика на домашното готвене

Приготвянето на перфектната пържола е лесен процес, който изисква малко технологично време за готвене и няма нужда от сложни технологии по месене, овкусяване, пресяване, нискотемпературна обработка и така нататък. За това пържолата е едно от първите ястия, които аматьорът в кухнята се осмелява да опита да приготви. И с право!

Много малко неща могат да се объркат. Ако свинското или телешкото месо остане леко сурово в средата, за разлика от пилешкото, то не е опасно за консумация. Дори напротив – в по-изисканите заведения е за предпочитане. Пък и нека си признаем, дори и малко пресушената пържола, все пак е пържола и повечето от нас биха били щастливи да си я хапнат, макар и с малко провисени носове.

Въпреки това обаче, има 6 прекалено лесни трика, които да Ви помогнат в това начинание. Така че, не се чудете, а се захващайте с експериментирането. Триковете са съвсем простички и изпълними във всякакви условия – необходимата първата крачка към сготвянето на перфектната пържола. Ето кои са те:

 

1.  Перфектната пържола трябва да бъде равномерно запържена. За целта, месото трябва да бъде на стайна температура, преди да бъде готвено. За целта трябва да бъде извадено от хладилника поне час и половина преди термичната обработка да започне.

Ако не разполагате с толкова време, има и друга приемлива алтернатива за постигане на същия резултат, но за по-малко време. Може да извадите месото от хладилника и да го затоплите във фурна на не повече от 60 градуса. За около десетина минути току що изваденото от хладилника месо вече ще бъде на стайна температура и ще можете спокойно да го изпържите равномерно.

 

2. Перфектната пържола има приятна златисто-кафява коричка. За да я постигнете при пържене, е необходимо да премахнете цялата влага от месото. В противен случай тя се изпарява при термична обработка и предизвиква лек процес на задушаване на месото. За това, ако искате хрупкава коричка, подсушете месото предварително. Най-лесно е с кухненска хартия или хавлиена кърпа. За по-лесно постигане на хрупкава коричка, използвайте тиган, който не е с незалепващо покритие.

 

3. Перфектната пържола е мека и сочна. За това най-голямата грешка, която можете да допуснете при приготвянето на пържола, е да я изсушите.

Ако имате достатъчно дълъг опит в кухнята, вече със сигурност имате усет към това колко точно време е необходимо за всяка страна на месото, за да може то да бъде едновременно точно толкова препечено, колкото обичате, и в същото време достатъчно сочно. В такъв случай винаги е най-добре да разчитате на собствените си инстинкти и усет.

Ако обаче сте новобранец в приготвянето на месо, има начин да предотвратите изсушаването на пържолата при пържене. За него се изисква предварителна подготовка, която обаче гарантира сочна пържола в почти всички случаи. Най-разпространеният похват е мариноването, което едновременно овкусява месото и го прави по-сочно.

Ако обаче сте почитател на класическия неподправен вкус на пържолата, може да замените маринатата със саламура. Най-разпространената саламура за месо представлява смес от три чаши вода, четвърт чаша сол и четвърт чаша захар. Месото се залива със сместа и престоява в хладилник. Времето за отлежаване зависи от количеството месо. За килограм месо е необходим около час престой в хладилника. Независимо от количеството, месото не трябва да престоява в саламурата за повече от осем часа или за по-малко от половин час. Преди да пържите пържола, която е престояла в саламура, не забравяйте да подсушите месото. Иначе то ще се задуши, а не запържи.

 

4. Перфектната пържола има плътен и наситен вкус. За неговото постигане, може да следваме съвета на Ален Дюкас. Трябва да признаем, че ефектът е най-силен при приготвянето на телешки стек. Въпреки това, ако приспособите тази техника към приготвянето на свински пържоли, особено богатите на мазнини пържоли от врат, гърди или висменка (коремна и подкоремна част на прасето), резултатът също е много сполучлив.

Идеята на този готварски трик е месото да се запържи в собствената си животинска мазнина, а не да бъде смесвано с растителна или с допълнително добавяна животинска мазнина. За целта, Дюкас започва пърженето на пържолата от тънката страна (на ръбчетата), така че месото първоначално е във вертикално положение, перпендикулярно на котлона. По този начин естествено съдържащата се в пържолата мазнина се отделя и се стича в тигана. Така тя е на разположение за запържването на основната част от месото. Като допълнителен бонус – пържолата придобива хрупкави запържени краища.

 

5. Перфектната пържола представлява феерия от вкусове. Ако обичате да овкусявате със свежи подправки или билки, освободете аромата им предварително. Не поръсвайте подправките върху месото, а го запечете предварително на сух тиган. Така подправките освобождават по-бързо и по-качествено аромата си.

Преди да добавите месото в тигана при подправките, добавете малко кубче масло, което да смеси и разнесе ароматите. Докато пържите едната страна на пържолата, тя попива маслото и аромата на подправките. Когато месото поеме цялото масло, добавете още едно малко кубче масло в тигана, без да обръщате пържолата. Когато маслото се разтопи, то ще се смеси с подправките и билките. С помощта на лъжичка, може да заливате горната част на пържолата, за да бъде прекрасно и равномерно овкусена.

 

6. Перфектната пържола е още по-сочна. След като изпържите пържолата е добре да я оставите да почине за около 5-10 минути, за да поеме и задържи собствените си сокове. За това е важно, да не разрязвате месото, докато все още е в тигана. Макар и изкушението да е голямо, защото така е най-лесно да се провери степента на изпичане на месото навреме. Но разбира се има и алтернативен начин.

Професионалните готвачи съветват, да проверяваме степента на изпичане на пържолата чрез докосване и проверяване на гъвкавостта на пържолата. От тази графика можете да видите как се усеща месото, като сравнявате допира до месо с допира до собствената си длан.перфектната пържолаМожете да познаете колко добре сте се справили, след като поставите вече изпърженото месо в чиния. То започва да отделя сокове. Червеният сок в месото индикира слабо до средно приготвена пържола. Кафевият или прозрачен сок индикира добре запечено месо.

Усмивките на лицата и доволното дъвчене индикират, че сте сготвили перфектната пържола!

 

 

Categories: Готвене

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*