Постни бонбони с фурми

Отнема общо
30 mins
Време на готвене
10 mins
Трудност
Лесно
Порции
4 people
Вид
Десерт
Рецепта от
От
20 гр
Кокосови стърготини
3 с. л.
Сусамов тахан
3 с. л.
Чия
150 гр
Суров микс от ядки
25 броя
Фурми
70 ml
Вода
Постни бонбони с фурми

Рецептата ни за постни бонбони с фурми е прекрасно решение за хора, които постят или спазват постоянна веган диета. От една страна са сладки и малки, което ги превръща в прекрасното решение за балансиран десерт. От друга страна са хранителни (и много засищащи) и бързи за приготвяне. Това ги превръща в прекрасната закуска без животински продукти. Само два бонбона са достатъчни, за да ни дадат сили и ситост докато дойде време за обяд. Може да си ги приготвите в неделя и така имате прекрасна бърза и полезна закуска за цялата седмица, която да хапнете набързо преди работа. Може дори на път за работа.

Относно хранителните достойнства на прекрасните ни постни бонбони с фурми

В рецептата за постни бонбони с фурми сме включили колкото се може повече суперхрани. Не само защото са модерни, но и защото са здравословно и бързо решение на нуждите на организма ни. Ето защо:

Фурмите

Само в една чаена чаша фурми се съдържат 27% от препоръчителния дневен прием на калий и 48% от необходимите фибри за деня.

Фурмите също са източник на желязо, калций, цинк, мед и минерали. Ако ги вземете пресни, могат да издържат като годни за консумация с няколко месеца.

За нашата рецепта най-доброто решение са едри пресни фурми. Най-добрите на пазара обикновено са иранските.

Чията

Макар и да й се носи лоша слава (вероятно заради високата пазарна цена), чията наистина заслужава място на трапезата ни. Особено, ако се лишаваме от животински продукти. Ето защо:

На първо място чията забавя храносмилането. Именно това вълшебно действие ни позволява да останем сити, без да заблуждаваме организма си. Калориите се освобождават  бавно и ни енергизират трайно. Освен това поема 10 пъти собственото си тегло във вода, което помага за хидратирането на организма трайно.

Като се вземе предвид съотношението грам към хранителни вещества, чията съдържа 3 пъти повече желязо от спанака, 15 пъти повече магнезий от броколите, 6 пъти повече калций от млякото и два пъти повече калий от бананите. 

Има ли нужда да ви убеждаваме колко полезни са суровите ядки? По-добре да се захващаме с лесните и полезни бонбони, за да усетите сами ефектът от здравословна и хранителна постна закуска.

Постни бонбони с фурми

Другите ни идеи за постни десерти:

Ядково барче без захар

Варено жито със сушени плодове

Ябълка с орехи и мед

Сорбе от лайм и зелен чай

Плодова салата с дресинг от грейпфрут

 1. Подготвяне на фурмите. 25 фурми се обезкостяват и нарязват на ситно. Може и да ги раздробим с вилица - както ви е по-удобно. Все пак Вие сте си господар в собствената кухня.
  2992
 2. Подготвяне на ядките. 150 грама суров микс от ядки се натрошават или накълцват на ситно. Но не натрошени на прах, за да се усеща вкусът и консистенцията на ядките в бонбоните накрая. Обикновено суровият микс от ядки съдържа изсушени плодове - стафиди или боровинки. Може да ги накълцате или да ги запазите цели - решете как ще ви се хареса повече. Добре е около 50 грама от микса да бъдат сушени плодове. Останалите 100 грама могат да бъдат всякакви сурови ядки - лешник, кашу, бадем. Каквото обичате най-много.
  2993
 3. Подготовка на чията. 3 с.л. чия се заливат с вода. Водата трябва да е колкото да покрие изцяло зърната от чия. Съдът се покрива с кърпа или стар вестник. Накиснатата чия се оставя настрана. Трябва да поеме водата изцяло. Ако използвате топла вода, би следвало попарването да стане по-бързо. За да ускорите допълнително процеса, може да разбърквате честичко. Не би трябвало да ви отнеме повече от 15 минути. Важно е чията да поеме цялата вода.
  2994
 4. Омесване на бонбоните. Чията, ядките и фурмите се смесват с 3 с.л. тахан. Може да добавите и малко от кокосовите стърготини. Сместа се обърква и се омесва сладка бонбонена смес.
  2997
 5. Оформяне на бонбоните. Бонбоните се оформят в такъв размер, в какъвто предпочитаме. Оформят се с ръце. Важен трик - оформянето става по-лесно, ако ръцете ви са леко мокри. Така лепкавата смес няма да се разпада или да полепва по дланите. Всяко оформено бонбонено топче се овалва в кокосови стърготини.
  2990
 6. Охлаждане. Вече готовите бонбони са годни за консумация. Но става по-вкусни, ако остана да стегнат за няколко часа в хладилник. Или за през нощта. Трайността на продуктите е дълга. Трайността на бонбоните зависи от способността ви да издържите на изкушението.
  2991

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*