Печени тиквички с лесен доматен сос и кашкавал

Отнема общо
50 mins
Време на готвене
20 mins
Трудност
Средно
Порции
2 people
Вид
Основно
Рецепта от
От
4 броя
Тиквички
150 гр
Доматено пюре
150 ml
Вода
200 гр
Кашкавал
1 глава
Кромид лук
1 скилидка
Чесън
5 с. л.
Зехтин
4 щипки
Червен пипер
5 щипки
Сол
3 щипки
Черен пипер
1 стрък
Босилек
2 щипки
Индийско орехче
2 щипки
Чили пипер
Печени тиквички с лесен доматен сос и кашкавал

Сезонните печени тиквички са един от най-лесните продукти за готвене. Свежи са, полезни и приятни за консумация. Не се сещаме за нито една основателна причина да не ги консумираме поне веднъж в седмицата.

Представете си свежия вкус на тиквичките. Обогатете го с домашно направен доматен сос с лек аромат на печен чесън, босилек и пипер. Накрая всичко това запечено с вкусен български кашкавал. Да, сигурни сме, че звучи доста вкусно, но не мислите ли че забравяме нещо важно? Какво ще кажете към тези печени тиквички с лесен доматен сос и кашкавал да добавим добре изстудено бяло вино?

Печени тиквички с лесен доматен сос и кашкавал

Печените тиквички с доматен сос и кашкавал са прекрасно вегетарианско ястие, което набавя така необходимите витамини, желязо и малко от дневното количество на протеини. Ако обаче обичате да си похапвате месо и го търсите във всяко ястие, то тогава тук може да намерите вариация на рецептата за печени тиквички с доматен сос, но този път и с кайма.

Пълнени тиквички с кайма и домати

Ако ви останат няколко парченца от тиквичка, които не са се побрали в тавата, може да ги оползотворите като гарнитура или поддържаш продукт в най-разнообразни рецепти. Например да опитате изненадващо вкусния таратор с тиквички, с рецепта от тук

или шишчета с тиквички и кайма, рецептата за които е тук.

Ако сте почитатели на тиквичките и всички здравословни рецепти, в които те са основен продукт

…Може да опитате да си приготвите и лека супа от тиквички. Ние я гарнираме с щипка изненадваща изобретателност.

Ако имате време да се постараете и да впечатлите, опитайте кюфтетата от тиквички със сос от кисело мляко, по рецепта, която може да намерите тук.

Ако пък нямате домашен доматен сос, а не ви се рискува с купен от магазина, тогава гарнирайте тиквичките със сирене и сметана, според ето тази рецепта. 

Или разкрасете трапезата си с изненадващо лесното за приготвяне и оригинално презентирано предястие пълнени тиквички с мус от сирене. Предястия, под формата на парти хапки, които включват тиквички може да намерите тук – рулца от тиквички и патладжани с кайма и тиквички бюрек със сос от кисело мляко.

  1. Задушаване. Режем лука и чесъна на много ситно. Задушаваме ги в половината зехтин на много слаб огън. Процесът трябва да отнеме около 15 минути. Внимавайте, да не прегорите чесъна и лука, защото ще имат неприятен горчив вкус. Ако започнат да покафеняват, отстранете ги от котлона и продължете да бъркате енергично. Целта е чесънът и лукът да станат прозрачни. Добре е да ги сготвим, а не да ги добавяме сурови, защото така те ще ароматизират добре зехтина и в същото време да загубят от лютивината си, като станат кремообразни и дори сладки на вкус.
    2024
  2. Направа на соса. При лука и чесъна добавяме доматеното пюре, както и половината от всички подправки. Разбъркваме добре, докато доматеното пюре се разтвори във водата. Редуцираме на слаб огън, докато се получи консистенция на сос. Накрая довършваме с останалите подправки.
    2026
  3. Печене на тиквичките. Докато се прави доматеният сос, е време да изпечем тиквичките. Разрязваме тиквичките на половина по дължина, ако тиквичките са по-големи, може и на три парчета. Намазваме тиквичките с останалия зехтин. Нареждаме ги в тавичката и ги запичаме на 180 градуса за около 25 - 30 минути.
  4. Запичане на тиквичките. Всяка тиквичка намазваме обилно с доматения сос, връщаме във фурната да се запекат заедно за още около 10 минути на 180 градуса. През това време нарязваме на тънки ленти кашкавал. Нареждаме кашкавала върху тиквичките и запичаме за още 5 минути. Сервираме ястието поръсено с пресен босилек.
    2025

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*