- Отнема общо
- 20 mins
- Време на готвене
- 20 mins
- Трудност
- Лесно
- Порции
- 4 people
- Вид
- Закуска
- Рецепта от
- От
- March 27, 2017
- 1 ч. л.
- Сол
- 1 с. л.
- Захар
- 3 с. л.
- Масло
- 2 броя
- Яйца
- 125 ml
- Вода
- 125 ml
- Прясно мляко
- 100 гр
- Брашно (тип 500)
- 1 пакетче
- Ванилия
Въпреки че в нашия сайт често подканваме читателите си да експериментират в кухнята и да не се ограничават в стриктното изпълнение на рецепти, този път сме решили да Ви посъветваме тъкмо обратното. Поразровихме се дълбоко в кулинарните тетрадки и намерихме рецепта за класически френски палачинки на Джулия Чайлд.
Палачинки, палачинки…
В почти всяко домакинство се готвят различни по рецепта палачинки. Въпреки това, те са горе-долу еднакви на вкус и вид, затова не мислехме, че тези ще се откроят кой знае колко много. Но чарът на кулинарията е, че най-неочаквано можеш да бъдеш толкова зашеметен и изненадан от вкуса на дадено ястие, че дори да се чувстваш глупаво, че не си открил рецептата по-рано. Въпреки че продуктите за тези палачинки не са нищо особено, вкусът им е зашеметяващ. Те са толкова меки и сочни, че дори не се нуждаят от допълнително задушаване.
Ако любимата ви част от деня е късната и обилна закуска,
…Тогава сте попаднали на точното място. Ние от Готвар нямаме търпение да настъпи събота и да посветим по-голямата част от деня си на свещения ритуал по брънч!
За любителите на традиционните за българския вкус тестени и изключително вкусни сладки закуски, предлагаме още няколко рецепти.
Бързи палачинки със сода и кисело мляко.
Пухкави американски палачинки.
ароматни пържени филийки с прясно мляко,
пухкави мекици с течен шоколад,
пържени филийки с череши и праскова.
За почитателите на пържени яйца под най-разнообразни форми препоръчваме също и яйца по панагюрски, фритата с кайма и карамелизиран лук и яйце във филийка.
- Разтопяване на маслото. Разтопяването на масло обикновено е лесна процедура. Просто го слагаме в тиган, малка тенджера или касерола и го загряваме на котлона. Тук обаче опасността е, че маслото може да загори, докато само наполовина е разтопено. Най-лесният трик в случая е да добавим една-две капки олио при маслото. Така сме сигурни, че маслото ще се разтопи и няма да повлияем на плътността на вкуса му.
- Разбъркване на яйцата. Смесваме разбитите яйца, млякото, водата, ванилията, захарта и две супени лъжици разтопено масло. Разбъркваме интензивно, докато захарта се разтвори напълно, а на повърхността на съда се образуват балончета. За целта предпочитаме да използваме каната на блендъра, така много по-лесно впоследствие изсипваме сместа в тигана и икономисваме от миенето на черпак.
- Замесване на тестото. Към основната смес добавяме брашното и отново разбъркваме енергично, докато не се получи хомогенна смес. В случая няма нужда от пресяване на брашното, но може да го добавяте поетапно, като същевременно бъркате сместа. Така има по-малка опасност от получаване на бучки в тестото. Ако все пак такива се появят, трябва да ги премахнете чрез бъркане.
- Печене на палачинките. За тази стъпка ще използваме останалата част от разтопеното масло. С помощта на четчица или салфетка, разнасяме тънък слой масло по тигана, който е добре да бъде нагорещен. Печем палачинките на средно силен котлон. От едната страна за около 1 минута, от другата за 20-30 секунди. Не се притеснявайте, ако забележите мехурчета по палачинките, това показва, че ще станат пухкави и сочни, защото сместа е станала достатъчно лека и въздушна.
- Сервиране. Дали ще гарнираме палачинките със сладко, мармалад, шоколад или нещо различно, това е въпрос на личен избор. Истината е, че можете да ги ядете и без добавки - вкусът е достатъчно приятен и наситен.
No comments yet, be the first to leave one!