- Отнема общо
- 15 mins
- Време на готвене
- 5 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 1 people
- Вид
- Основно
- Рецепта от
- От
- April 6, 2017
- 2 броя
- Яйца
- 150 гр
- Краве сирене
- 150 гр
- Кисело мляко
- 1 скилидка
- Чесън
- 50 гр
- Масло
- 2 с. л.
- Оцет
- 2 щипки
- Червен пипер
Според много хора вегетарианството е сравнително ново течение в кулинарията. Истината всъщност е далеч по-различна, по-голямата част от българската национална кухня е съставена от ястия без месо. В тази рецепта ще Ви покажем едно леко позабравено класическо българско вегетарианско ястие – яйца по панагюрски.
Яйца по панагюрски – предшественик на вегетарианството?
Разбира се, причините за модерното вегетарианство и това в българската кулинарна традиция са съвсем различни. Ако в първия случай, говорим по-скоро за личен избор, то навремето частичното вегетарианство е било начин за оцеляване. Тъй като в България населението е било предимно селско, с големи семейства, е било практически невъзможно да има месо на масата извън големите празници. Животните имали по-скоро функция за обработка на земя, даване на мляко и яйца и т.н, така те били много по-полезни за отглеждане, отколкото за консумиране. В наши дни наблюдаваме обратна негативна тенденция – прекомерна употреба на месо.
Нашият съвет е да се опитаме да направим дневното си меню възможно най-разнообразно, като не пренебрегваме вкусните и изключително полезни животински продукти. А какъв по-хубав начин от това да си припомним любимо ястие от националната ни кухня?!
Ако любимата ви част от деня е късната и обилна закуска,
…Тогава сте попаднали на точното място. Ние от Готвар нямаме търпение да настъпи събота и да посветим по-голямата част от деня си на свещения ритуал по брънч!
За почитателите на пържени яйца под най-разнообразни форми препоръчваме също и яйца на очи с бекон, царевица и печени филийки, фритата с кайма и карамелизиран лук и яйце във филийка.
За любителите на традиционните за българския вкус тестени и изключително вкусни сладки закуски, предлагаме още няколко рецепти.
ароматни пържени филийки с прясно мляко,
пухкави мекици с течен шоколад,
- Направа на соса. Това е класически сос с кисело мляко и чесън. Режем чесъна на възможно най-ситно. Можем също така да използваме и пресата за чесън. Добавяме чесъна към киселото мляко и разбъркваме енергично, докато се получи гладък сос. Хубаво е това да е първата стъпка, за да може да има време чесънът да овкуси добре млякото и да загуби част от лютивината си.
- Направа на "легло". Начупваме сиренето на ситно в чинията, в която ще сервираме ястието. Разбира се, не е проблем и да настържем сиренето. Върху него изсипваме половината от киселото мляко с чесъна и разбъркваме добре. Подравняваме старателно, за да може всичко да играе ролята на легло за яйцата. Така, когато разрежем рохките яйца, жълтъкът ще попие и овкуси допълнително сиренето и млечния сос.
- Забулване на яйцето. Наливаме вода в тенджера и я слагаме да заври на котлона. Хубаво е водата да бъде поне 4-5 пръста, за да се забули добре яйцето. Когато водата започне да кипи леко, в нея наливаме оцета. Той ще помогне на белтъка да се стегне и да не се разпадне яйцето. След като водата заври добре, дръпваме тенджерата от котлона. Чукваме яйцата в купички, като внимаваме да не спукаме жълтъка. С решетъчна лъжица завъртаме леко водата в едната посока и слагаме яйцето в средата на тенджерата (в сърцето на водовъртежа). Яйцето се забулва от движението на самата вода. Оставяме яйцата за около минута и половина за рохко яйце. Внимателно ги изваждаме и ги оставяме да се изцедят върху кухненска хартия.
- Направа на запръжката. За да стане наистина апетитно ястието е добре да направим проста, но изключително вкусна запръжка. В тиган на слаба температура разтопяваме маслото. Може да добавим една-две капки олио, за да сме сигурни, че маслото няма да загори при термичната обработка. В момента, в който то се разтопи, добавяме червения пипер и изключваме котлона. Разбъркваме добре, докато маслото поеме червения пипер.
- Сглобяване на ястието. Слагаме яйцата върху киселото мляко и сиренето. Върху яйцата посипваме останалото кисело мляко и разтопеното масло с червения пипер.
No comments yet, be the first to leave one!