- Отнема общо
- 20 mins
- Време на готвене
- 10 mins
- Трудност
- Средно
- Порции
- 1 people
- Вид
- Закуска
- Рецепта от
- От
- April 9, 2017
- 2 броя
- Яйца
- 4 слайса
- Бекон
- 100 гр
- Царевица-консерва
- 20 гр
- Масло
- 2 филии
- Хляб
Яйца на очи с бекон, царевица и печени филийки – това е мечтаният герой на всяка пищна закуска!
Сигурно всички сте чували народната мъдрост, че няма по-важно ядене от закуската. И както повечето сентенции, така и тази има своето логично обяснение. Тъй като закуската е първото хранене, организмът ни се нуждае от най-много хранителни вещества за свежо начало на деня. От една страна, не сме се хранили от повече от 8 часа, За това и самите ние изпитваме най-голям глад сутрин. От друга страна, имаме достатъчно време през останалата част от деня да изразходим поетите калории.
Денят се познава по закуската!
Ето защо освен най-важното хранене, закуската трябва да бъде и най-обилното и най-засищащото хранене за деня. Ние Ви предлагаме да изберете класическо и много вкусно ястие за закуска – яйца на очи с бекон, царевица и печени филийки. Така ще дадем на организма си полезните вещества, от които има нужда. На първо място протеини, които ще ни изпълнят с енергия малко след поемането им. И на второ – въглехидрати, които равномерно ще ни осигуряват енергия през останалата част на деня.
Ако любимата ви част от деня е късната и обилна закуска,
…Тогава сте попаднали на точното място. Ние от Готвар нямаме търпение да настъпи събота и да посветим по-голямата част от деня си на свещения ритуал по брънч!
За почитателите на пържени яйца под най-разнообразни форми препоръчваме също и яйца по панагюрски, фритата с кайма и карамелизиран лук и яйце във филийка.
За любителите на традиционните за българския вкус тестени и изключително вкусни сладки закуски, предлагаме още няколко рецепти.
ароматни пържени филийки с прясно мляко,
пухкави мекици с течен шоколад,
класически френски палачинки на Джулия Чайлд
пържени филийки с череши и праскова.
- Запържване на бекона. Слагаме слайсовете бекон в сух тиган на средно силен котлон. Пържим добре от двете страни по около 1-2 минути от страна или докато беконът стане хрупкав. Изваждаме го и го оставяме върху кухненска хартия.
- Приготвяне на яйцата. Намаляваме котлона на слаб. Чукваме яйцата в същия тиган, в който се е пържил беконът. Така мазнината, която се е отделила от бекона, ще овкуси и осоли яйцата. Покриваме тигана с капак и пържим яйцата на бавен огън - за около 2-3 минути за рохки яйца. Ако искате по-твърд жълтък, е необходимо да запържите яйцата и от двете страни за около 2 минути от страна.
- Запичане на хляба. Можем да запечем хляба по много начини - на тостер, фурна, скаричка или в самия тиган. Ние предпочетхоме да не губим от ароматите в тигана, за това след като запекохме бекона и яйцата, накрая в същия тиган запекохме и хляба. Хлябът се пече на силен котлон за около 1 минута от страна. За да изглежда по-добре ястието, можем да нарежем филийките по по- нестандартен начин.
- Задушаване на царевицата. Изсипваме отцедената царевица в малко тиганче, добавяме маслото и го изчакваме да се разтопи. След това изключваме котлона и разбъркваме енергично, докато царевицата поеме цялото масло.
No comments yet, be the first to leave one!