Три основни кулинарни съвета за приготвянето на пилешко месо

Готвар, рецепта - Пълнено пиле с ориз и зелен фасул

Употребата на пилешко месо в кулинарията е почти неизчерпаема. С него могат да се готвят обикновени всекидневни ястия или да се изпълняват стриктни хранителни режими. То е основа на почти всички месни сосове, бульони и супи. Цялото печено пиле пък е идеално за по-големи пиршества. Да си признаем честно, не се сещаме за по-конвенционално месо от пилешкото. Често обаче използваме едни и същи рецепти за приготвяне на това вълшебно месо. Ето защо сме събрали на едно място няколко предложения, с които да разнообразите трапезата си и основните кулинарни съвети, които са в основата на всяко успешно ястие с пилешко месо.

Тъй като различните части на пилето имат различни характеристики и текстура (защото са изпълнявали различни функции, когато пилето е било живо), те се готвят по различен начин. Костните части на пилето (бутчетата, крилцата и фенера) се готвят по-продължително време от филетата. Те са перфектни за по-дълго готвене – като пилешки бутчета с ориз, например. Наличието на кости ги прави изключително благодатни за направата на различни бульони, супи и сосове. Това се отнася особено за крилцата и фенерите на пилето, които нямат кой знае колко месо по себе си. Пилешките бутчета са перфектни за печене с въглехидратна гарнитура. Ако ги обезкостим пък, се превръщат в много добра пържола.  Това месо има плътен и наситен аромат и вкус. Също така месото от костните части на пилето е по-мазно. Това го прави по-малко диетичната част от пилешкото, но пък в същото време – по-сочната.

Съвет: Костното месо е много по-евтино от филетата. В същото време то е много по-благодатно, дори и за хора, които спортуват. Ако премахнем кожата от бутчетата, калориите почти се изравняват с тези от филетата. Така можем да направим диетата си една идея по-приятна и евтина.

Пилешки филета – Пилешките филета са любима храна на повечето хора, които са на диета, а и не само. Както вече изяснихме, те нямат кост, което значително намалява времето им за готвене. Това обаче е и техният проблем – месото от филетата става готово бързо и ако го изпуснете от поглед, има шанс да стане сухо. Печени за точното време и на правилни градуси обаче, от пилешките филета става бързо и апетитно печено или пълнено месо Филетата са лесни за паниране и си подхождат с почти всеки лек сос. Пилешките филета са изключително изкушаващи, в компанията на свежа салата.

Съвет: Ако обичате пилешки филета на скара, мариновайте ги в 200 ml вода и 20 гр. сол за около 30 минути. Сами ще се изненадате колко работа е свършила тази лесна марината.

Карантия – пилешката карантия рядко се продава със самото пиле. Най-често тя се продава отделно като тарелки със сърца и дробчета, например. Както останалите вътрешности на другите животни, така и пилешките са много подценявани. Все още има хора, които мислят, че това е лоша храна с малко хранителни свойства или дори опасна за здравето. Истината обаче е различна – вътрешностите са евтин и изключително вкусен начин да си набавите полезни вещества. В Българската кулинарна традиция карантията се сервира най-често като вид предястие (пържени сърчица, панирани дробчета, воденички). С нейна помощ обаче могат да се направят и редица други храни като пилешка дроб сарма и дори изискани ястия като пилешки пастет.

Съвет: Макар че карантията ще бъде основният протеинов източник на ястието Ви, не е необходимо тя да бъде “героят” в чинията. Пастетите, например, са прекрасен вариант за оползотворяване на пренебрегваните воденички, дробчета и сърчица и превръщането им в балансьор на всяка здравословна трапеза.

Всяка една част от пилето е благодатен извор за много кулинарни идеи и забавления. Дори костите могат да бъдат използвани за бульон и за произвеждането на желе, което по-късно да овкуси леки безмесни ястия. Не отписвайте всички пилешки меса, които не са филета, заради клишето, че са вредни. Вредни са само, защото в националната ни (а и не само нашата) кухня са се затвърдили навици по консумирането на бутчетата, крилцата и карантията единствено след пържене. Пилешкото месо е важен източник на желязо и витамини и само по себе си то не може да бъде вредно, освен ако не се съчетае с грешна техника на приготвяне. Ако знаете как да третирате всяка част от месото, според специфичните ѝ особености, можете да експериментирате с всякакви гарнитури, сосове, текстури и форми. Ако само следвате тези три основни съвета, можете да започнете да готвите така, както на Вас Ви харесва и да сте сигурни, че ще се получи!

Categories: Готвене

No comments yet, be the first to leave one!

Leave a Reply

Note: Comments on the web site reflect the views of their respective authors, and not necessarily the views of this web portal. Members are requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice or explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*